A szlovák mellett egy kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon – következik a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény módosításából, amelyet szerdán hagyott jóvá a parlament.

fotó: samorincan.sk

A törvény lehetővé teszi, hogy az útjelző táblákon feltüntetett településnevet államnyelven és a nemzeti kisebbség nyelvén is kiírják.

Jelenleg csak a település elején és végén levő községnévtáblán vagy a hivatali épületeken lehet kiírni a település nevét a kisebbségek nyelvén azokon a településeken, ahol két egymást követő népszámlálás adatai szerint a lakosok legalább 15 százaléka valamelyik nemzeti kisebbséghez tartozónak vallotta magát. Az ezeken a településeken élők az anyanyelvüket is használhatják a hivatalos ügyeik intézése során.

A törvénymódosítás értelmében a kisebbség nyelvén kiírható a településrészek neve is (Ipolyság esetében Tesmag és Ipolypereszlény neve is).

Az új jogszabály 2022. január 1-jén lép hatályba.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb