Eduard Heger (OĽANO) kormányfő támogatja a kötelező oltás bevezetését.

“Az irány adott, mi pedig követjük”

– reagált arra a kérdésre, hogy szorgalmazni fogja-e a kötelező oltást.

A miniszterelnök szerdán részt vesz az EU és a Keleti Partnerség csúcstalálkozóján, amelynek az egyik témája a világjárvány lesz. Nem gondolja azonban, hogy a kötelező védőoltás kérdésében már most uniós szintű döntés vagy rendelet születik.

A szlovák kormány utasítást adott egy jogi elemzés kidolgozására, amelynek célja számba venni a kötelező védőoltás bevezetésének különböző lehetőségeit. Heger szerint ez annak a jele, hogy a partnerek megértették a problémát, és nem zárkóznak el a lehetőség elől.

A csúcstalálkozó másik témája az ukrán helyzet és az orosz-ukrán konfliktus esetleges eszkalálódása lesz. A kormányfő ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy Ukrajnát fontos együttműködő partnernek tekinti. A konfliktusra utalva a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.

A lengyel határon és Fehéroroszországban kialakult helyzettel kapcsolatban megjegyezte, hogy fenn kell tartani a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat. Hangsúlyozta, hogy összehangolt uniós fellépésre és a demokratikus elvekért folytatott küzdelem folytatására van szükség, mert szerinte ebben érdekeltek a belarusz állampolgárok is.

Vladimíra Marcinková (SaS), az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság elnöke is arról beszélt, hogy világos üzenetet kell küldeni Fehéroroszországnak.

“Elfogadhatatlan, hogy a Lukasenka-rezsim milyen alattomos módon használja ki az általa megtévesztett és szándékosan a lengyel határvidékre csábított védtelen embereket”

– fűzte hozzá.

Úgy véli, a Szlovák Köztársaságnak a csúcstalálkozón szolidaritást kell vállalnia egyrészt a belarusz rezsim által gerjesztett migrációs nyomással szembesülő tagállamokkal, másrészt a hibrid támadás áldozataival is. Hozzátette: a parlamenti bizottság elfogadott egy határozatot, amely elismeri a Fehéroroszország elleni gazdasági szankciók helyességét és fenntartásuk szükségességét.


TASR

Hozzászólok
Olvasta már?
2022.01.21.

Hogyan hat a járványhelyzet a gyerekek mentális egészségére?

Első diplomáját Viselkedéselemző (BA ) szakon szerezte Budapesten, a pszichológiai mesterképzést ezután Nyitrán végezte el, a klinikai szakkepzést pedig…

2022.01.25.

Közös jövőnk 2022 – jelentkezési határidő január 28.

Idén 20. alkalommal várják a jelentkezőket a Kárpát-medence szintű környezetvédelmi versenyre, Áder János az esemény fővédnöke. A verseny…

2022.01.22.

A hontfüzesgyarmati Bodor Éva „Ewita” az opera világszínpadán

(Fotó: Bodor Éva, Facebook) „Hogyan lehet eljutni a milánói Scalába?”– kérdezik egy olasz taxisofőrtől, aki azt válaszolja: „Gyakorolni,…

2022.01.26.

Čaputová: A népszámlálás eredményeit a kisebbségek javára kell értelmezni

A népszámlálás eredményeit a nemzeti kisebbségek javára kell értelmezni. Ezt Zuzana Čaputová államfő írta a közösségi hálón hétfőn.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb