Hirdetés

A népszámlálás eredményeit a nemzeti kisebbségek javára kell értelmezni. Ezt Zuzana Čaputová államfő írta a közösségi hálón hétfőn. A kisebbségek képviselői elmondása szerint bizonytalanságban élnek, mivel az állami szervek eddig nem nyilatkoztak azzal kapcsolatban, milyen módon fogják interpretálni a nemzetiségre vonatkozó adatokat.

Zuzana Čaputová szlovák államfő (fotó: PS)

“Ami a kisebbségi jogokat illeti, a két nemzetiségi kategória összegéből kellene kiindulni, amelyeket a Statisztikai Hivatal módszertana egyenértékűnek ismert el. Az aggodalmak eloszlatása érdekében szükségesnek tartom azt is, hogy a lehető leghamarabb stabilizálódjon a vonatkozó jogi normák egységes értelmezése, és ezt kommunikáljuk a nemzeti kisebbségek képviselői felé”

– jelentette ki az elnök asszony.

A népszámlálás eredményei Čaputová szerint megerősítették, hogy Szlovákia lakosságának jelentős hányadát a nemzeti kisebbségek teszik ki. Egyben rámutatott, hogy 300 000 lakos élt a második nemzetiség megadásának lehetőségével.

“Ezek az adatok segítenek jobban megérteni a társadalmunkat”

– fűzte hozzá az államfő.

Kiemelte, hogy a nemzetiségre vonatkozó adatok alapozzák meg a kisebbségi jogok érvényesítését, ami pedig lehetővé teszi a nemzetiségek kultúrájának, közművelődésének fejlesztését, illetve anyanyelvének ápolását.

A 2021-es népszámlálás eredménye szerint továbbra is a magyarság a legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség Szlovákiában. Az összlakosság 7,75 százaléka vallotta magát magyar nemzetiségűnek. A populáció 1,23 százaléka roma, 0,53 százaléka cseh, 0,44 százaléka pedig ruszin nemzetiségű. Szlovák nemzetiségűnek vallotta magát Szlovákia lakosságának 83,8 százaléka.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.05.14.

A Nagysallói Alapiskola diákjai részt vettek Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási ünnepségén

Az államfői beiktatás ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági…

2022.05.11.

Egy héttel korábban lesznek megtartva az önkormányzati választások

Korábbi időpontban lehet megtartani az őszi helyi önkormányzati és megyei önkormányzati választásokat, amelyekre idén már egy időben kerül…

2022.05.12.

Szusztor Péter: jó bornak is kell a cégér – avagy miért annyira fontos manapság a dizájn

(Fotó: Szusztor Péter archívuma) Hányszor találkozunk olyannal, hogy egy jó ötlet végül mégsem valósul meg, egy jó termék…

2022.05.13.

Megjelent a REflex24 májusi száma!

A TARTALOMBÓL:- 25%-kal alacsonyabb adócsekkeket fizetünk be májusban - az ipolysági adóügyet végigvivő Szőllősy Pétert Morva Mátyás kérdzte.-…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb