A népszámlálás eredményeit a nemzeti kisebbségek javára kell értelmezni. Ezt Zuzana Čaputová államfő írta a közösségi hálón hétfőn. A kisebbségek képviselői elmondása szerint bizonytalanságban élnek, mivel az állami szervek eddig nem nyilatkoztak azzal kapcsolatban, milyen módon fogják interpretálni a nemzetiségre vonatkozó adatokat.

Zuzana Čaputová szlovák államfő (fotó: PS)

“Ami a kisebbségi jogokat illeti, a két nemzetiségi kategória összegéből kellene kiindulni, amelyeket a Statisztikai Hivatal módszertana egyenértékűnek ismert el. Az aggodalmak eloszlatása érdekében szükségesnek tartom azt is, hogy a lehető leghamarabb stabilizálódjon a vonatkozó jogi normák egységes értelmezése, és ezt kommunikáljuk a nemzeti kisebbségek képviselői felé”

– jelentette ki az elnök asszony.

A népszámlálás eredményei Čaputová szerint megerősítették, hogy Szlovákia lakosságának jelentős hányadát a nemzeti kisebbségek teszik ki. Egyben rámutatott, hogy 300 000 lakos élt a második nemzetiség megadásának lehetőségével.

“Ezek az adatok segítenek jobban megérteni a társadalmunkat”

– fűzte hozzá az államfő.

Kiemelte, hogy a nemzetiségre vonatkozó adatok alapozzák meg a kisebbségi jogok érvényesítését, ami pedig lehetővé teszi a nemzetiségek kultúrájának, közművelődésének fejlesztését, illetve anyanyelvének ápolását.

A 2021-es népszámlálás eredménye szerint továbbra is a magyarság a legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség Szlovákiában. Az összlakosság 7,75 százaléka vallotta magát magyar nemzetiségűnek. A populáció 1,23 százaléka roma, 0,53 százaléka cseh, 0,44 százaléka pedig ruszin nemzetiségű. Szlovák nemzetiségűnek vallotta magát Szlovákia lakosságának 83,8 százaléka.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb