Ezekben a napokban nem csak a szlovák és európai egészségügy küzd a váratlanul felmerült helyzettel, de mindannyian érezhetjük a ránk nehezedő nyomást, amely egyes esetekben hatalmas stresszt jelenthet. A COVID-19 vírus elterjedését megelőző céllal sokan távmunkában dolgoznak, míg mások kötelező karanténba kényszerültek. Váratlanul zúdult ránk a csapás, sok embert érzékenyen érintett, aggódunk saját, gyermekeink, szüleink, barátaink egészsége miatt, nem tudjuk, mikor érhet véget ez a helyzet.  Mgr. Slávka Pecárová, az Agel társaság által  üzemeltetett lévai kórház klinikai szakpszichológusa ad egyszerű tanácsokat, hogyan csökkenthetjük  a ránk nehezedő stresszt.

(webbeteg.hu)

A COVID-19 koronavírus terjedését elkerülendően a legfontosabb feladat betartani a higiéniai szabályokat, valamint a szakemberek és hatóságok rendelkezéseit, hogy megvédjük saját és embertársaink egészségét, és megakadályozzuk a vírus terjedését. 

“A saját egészségünk féltése, a szeretteink iránti aggodalom, a bizonytalanság, hogyan tovább, teljesen természetes reakció.  Fontos, hogy megfelelő információkkal rendelkezzünk. Csakis megbízható forrásból tájékozódjunk, azt is korlátozott mértékben, naponta 1-2 alkalommal”

– magyarázta a szakember.

Nagy jelentősége van annak is, hogy kialakítsunk egy napi rutint, amelynek része a rendszeres alvás és étkezés, szenteljünk időt a kedvteléseinkre és lehetőség szerint a mozgásra is.  A technikai vívmányok lehetővé teszik a szeretteinkkel való kapcsolattartást telefonon, üzenetek vagy videobeszélgetések formájában   Ajánlatos olyan dolgokkal is foglalkozni, amelyekre eddig nem volt időnk, pl.  holmijaink elrendezése vagy kiválogatása, esetleg egy kreatív tevékenység.

A lévai kórházban is rendkívüli intézkedéseket vezettek be. (fotó: Agel)

Szlovákiában  olyan rendkívüli intézkedések érvényesek, amelyek nagyban befolyásolják mindennapi életünket,  ugyanis  eddig ilyesmit el sem tudtunk képzelni. 

“Fontos, hogy ezeket az intézkedéseket elfogadjuk, hiszen ez a legkevesebb, amit saját  egészségünk és embertársaink biztonsága érdekében megtehetünk. Mindenkinek tudatosítania kell azt is, hogy ez a helyzet egyszer véget ér,  ideiglenes korlátozásokról van szó”

– tette hozzá Pecárová.

Mit tegyünk abban az esetben, ha a stressz már elviselhetetlen? “Amennyiben a stressz erős negatív érzéseket kelt bennünk, tehetetlenséget, apátiát, netán pánikot, s esetleg már olyan testi tüneteket is okoz, mint erős szívdobogás, nyomásérzet a szív környékén, légszomj, ájulás, ideje, hogy szakorvos segítségét kérjük” – ajánlja a szakpszichológus.

Ajánlatos kerülni a stresszt már csak azért is, mert gyengíti az immunrendszert, testünk kevésbé lesz ellenálló a vírusokkal és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. Külön kategóriába tartoznak az egészségügyben dolgozók, akik naponta hatalmas kockázatnak vannak kitéve. Ugyan valamennyien megszokták a stresszt, de ez a helyzet számukra is ismeretlen. 

“Az egészségügyi személyzet esetében különösen fontos, hogy a stresszt, amelyet nap mint nap átélnek, megfelelő pihenéssel ellensúlyozzák, amennyiben ez lehetséges. A lehetőségekhez mérten aludjanak eleget, étkezzenek egészségesen, s érzéseiket osszák meg másokkal, így oldják a feszültséget. Emellett azonban ajánlatos szeretteinkkel és barátainkkal más témákról is  beszélgetni, s ne feledkezzünk meg a humorról sem.  Jelen helyzetben az egészségügyi alkalmazottak számára sokat jelent a környezetük, feletteseik és a társadalom támogatása és elismerése, ha látják azt, hogy munkájuknak van értelme”

– fejezte be Pecárová.

REflex24

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb