Statisztikai adatok igazolják, hogy Szlovákiában az óvodákban és az iskolákban egyre több sajátos nevelési igényű gyermeket nevelnek-oktatnak együtt társaikkal. Ezt hallva akár arra is gondolhatnánk, hogy egyre jobbak vagyunk az integráció gyakorlatában, viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy ennek tárgyi és személyi feltételei az esetek többségében nincsenek biztosítva és a pedagógusok többnyire érdemi felkészítés és támogatás nélkül látják el a feladatot.

Gyógypedagógus vagy pszichológus csak a nagyobb iskolákban elérhető (az óvodákban szinte egyáltalán), ráadásul sok helyen nincs jelen állandó jelleggel, legfeljebb havi egy-két alkalommal. A pedagógus gyakorlatilag segítség nélkül, saját ötleteire támaszkodva próbálja megoldani ezen gyerekek nevelését-oktatását.

A megoldás természetesen hosszú és bonyolult folyamat, de első és legfontosabb lépésként olyan szemléletváltásra volna szükség, amely lehetővé teszi azt, hogy minden gyermek biztonságos, elfogadó környezetben nevelkedhessen, amely tiszteletben tartja másságát.

Találkozhattam néhány olyan szerencsés esettel is, ahol a pedagógus kellő empátiával, odafordulással, a gyermek helyzetének megértésével jól meg tudta szervezni a nevelési munkát, ám sajnos inkább az a jellemző, hogy az intézmény a gyermektől várja el, hogy változzon, zárkózzon fel, nehezen változtat saján szemléletén.

Ennek következtében sok gyermek lemorzsolódik, perifériára kerül, esetleg magatartásproblémák alakulnak ki nála vagy szorongani kezd.

A megoldás nem egy-egy pedagógus vagy az osztályfőnök feladata, a probléma csakis az iskola vagy óvoda, a szülő és a gyermek (igen, a gyermek!), esetleg más, gyermeket ellátó intézmény együttműködésével orvosolható. Ez olyan partneri viszonyt feltételez, ahol az érintettek egyenrangú félként, a másik érdekeit is szem előtt tartva működnek együtt a közös cél elérése érdekében.

Sajnos addig, amíg a szülő egyfajta „második gyermek” szerepét tölti be az oktatási rendszerben, addig ez nem kivitelezhető. Az nem problémamegoldás, ha „tálalják” neki az intézényben megjelenő problémákat, mintegy házi feladatra kiadva azok megoldását. Sok esetben pedig a pedagógus igyekszik segíteni, de ellenállásba ütközik, mivel a szülő nem partner a probléma megoldásában, például nem fogadja el, hogy egyáltalán van probléma.

Ennek oka leginkább az attól való félelem, hogy esetleg gyermekük kevésbé ügyes vagy okos és ezáltal megkérdőjeleződik az ő  szülői kompetenciájuk. Sokat elárul a „leintegrálni” kifejezés is, amit már sokszor hallottam szülők szájából, ez is azt sugallja, hogy az integráció által a gyermek valamiféle számukra alacsonyabbrendű kategóriába sorolódik.

Ha pedig a szülő, a pedagógus és a gyermek hatékonyan képes együttműködni, még mindig előfordulhat, hogy a vezetőség és a többi pedagógus részéről nem kapnak támogatást.

Az integrációval szembeni bizalmatlanság, informálatlanság kérdése azonban mindannyiunkat érinti, mivel inklúzió alatt nemcsak az oktatásban megvalósuló befogadást értjük, hanem mint az egész társadalmat érintő folyamatot. Ugyanis nem vagyunk egyformák, felnőttként is a magunk másságával kell helyt állnunk az életben, a többséggel együttműködve, nem pedig szegregált, homogén csoportokban.

Hol tanuljuk meg ezt, ha nem az iskolában?


Melecski Júlia
okleveles gyógypedagógus,
az Artis Centrum társalapítója

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb