A digitális eszközök terjedésével lassan eltűnnek a könyvek az otthonokból. Fel fog nőni egy generáció, akinél nem lesz könyv otthon. Szóval, idejétmúlt téma következik: jöjjön néhány hasznos ötlet igazi könyvmolyoknak növekvő gyűjteményük tárolásához.

(pixabay.com)

Szerencsére vannak még otthonok, ahol a lakók könyvbarátok és szeretnek olvasni. A könyvespolc elhelyezésének és az olvasókuckó kialakításának csak a fantáziánk szabhat határt. Aki szerencsés, könyvtárszobát rendezhet be, vagy dolgozószobában találhat helyet a házikönyvtárnak. A klasszikus megoldás mégis a nappaliba, sokszor a szórakoztató egységekkel: tv, házi mozi rendszerekkel egy helyen elhelyezni.

Ahhoz, hogy esztétikus legyen egy könyvespolc, vagy polcrendszer, jól kell tervezni a térben. Lehetnek különálló, vitrines, vagy nyitott polcos könyves szekrények, vagy falra szerelhető polcok, akár egész plafonig érő rendszerek, melyet asztalossal készíttetünk el.

Fontos szabály, hogy csak ott tároljunk könyveket, ahol van is rá hely, mert a könyveket nemcsak látványban, de méretben is be kell tervezni a lakásba.

A könyvespolcok méretét, mindig meghatározza az a hely, ahová szánjuk. Ha készíttetjük a polcokat, mélysége 25-35 között legyen, és akkor már ráférnek az apró-cseprő dekorációs tárgyak, képkeretek, egyéb csetreszek. Magassága változó, attól függ, mennyi, milyen magas könyveink vannak, de célszerű előfúrni az oldalakat, a polc magasságának változtatása érdekében. Szebb a könyvespolc, ha nem sokkal magasabbak a sorközei, mint a rákerülő könyvek.

Ha lebegő polcokkal dolgozunk, azoknak kifejezetten jól áll, ha szellősek, és tágas a térhatás. Ha szeretnénk hangsúlyozni könyveinket, kaphatnak megvilágított vitrint is a lakásban. 

(pixabay.com)

Érdemes a könyveket valamilyen szempontból csoportosítani. Nem kell abc betűrendet betartani, de jó, ha van egy elv, ami lehet a témánkénti vagy írónkénti csoportosítás.

A könyvsarkot igyekezzünk olyan helyen kialakítani, ahol tényleg olvasni fogunk. Gondoljunk arra is, hogy legyen a közelben egy lámpa, egy kisasztal, fotel. 

A gyerekszobában mindig a gyerek számára elérhető magasságba helyezük a könyveket. A balesetek elkerülése végett, mindig rögzítsük a bútorokat, a gyerekek biztonsága a legfontosabb. 

Egy antikvárius szerint az ideális házikönyvtár olyan, amilyen a gazdája szeretne lenni. Tükrözi személyiségét, érdeklődését, vágyait, terveit. Olyan könyvet vásároljunk, amelyek valamiért kötődnek hozzánk.

És ne feledjük, az a gyerek, aki könyvet lát maga körül, szívesebben olvas.


Drab Melinda
www.tetoalatt.blogspot.com

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

2024.03.29.

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb