Szeptemberben zajlottak a járási struktúrák tisztújítása az MKP berkeiben. A Lévai Járási Konferencia küldöttei Kakas Pált, az eddigi járási titkárt választották elnöknek a tisztségeiről lemondó Kiss Beáta helyére.

Hogyan kerültél legelőször kapcsolatba a párttal?

1990 januárjában Duray Miklós megkeresett és elmondta, hogy már több járásban megalakították az Együttélés Politikai mozgalmat és a lévai járásban is szeretnék megszervezni. Abban az időben aktívan bekapcsolódtam a Csemadok munkájába, így láttam a lévai járás magyar ajkú lakosainak mindennapi életét, gondjait, hogy valamiben hiányérzetük van. Járási szinten akkorra már megalakult az FMK és a MKDM. Úgy éreztem, hogy az Együttélés áll legközelebb hozzám, így ott kezdtem a politikai munkám. 2007 szeptemberétől az MKP titkári munkateendőit végzem a Lévai járásban.

Szívesen vállaltad az elnökségi feladatot?

A tisztújító taggyűléseken öt személy kapott jelölést az elnöki tisztégre. A Járási Elnökségi ülésen Csenger Tibor, Farkas Attila és Kiss Beáta visszalépett a jelöléstől. Járási konferenciánk hetében Bögi Pathó Melinda és Köpöncei Péter jelezték, egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudják vállalni a jelölést. Mindketten engem javasoltak elnöknek. A Konferencia napján a Járási Elnökség összeült és egyhangúlag javaslatot tett személyemre és ezt előterjesztették. A Konferencia küldöttjeinek vázoltam mi vár ránk a következő választásokig. Akkor azt mondtam: szerintem nincs ebben a helységben olyan ember, aki meg tudja mondani, mi lesz velünk pár hónap múlva, illetve jövőre. Mindenre fel kell készülnünk.

Az MKP járási elnökégének tagjai: Kakas Pál – elnök, Bögi Pathó Melinda – közigazgatási alelnök, Kiss Beáta – oktatási alelnök, Bazsó Árpád, Csenger Tibor, Csonka Ákos, Farkas Attila, Hegedűs Dóra, Köpöncei Péter, Oros Zoltán és Sál Attila. (fotó: facebook.com/Magyar Közösség Pártja, Lévai járás)

Van valamiféle kitűzött célod, amit szeretnél elérni, mint járási elnök?

Az eddigi lévai járási elnökségek több alkalommal jelezték a központ felé, hogy a Garam és Ipoly mentiek másként látják a politikát, mint a Pozsony környékiek. Mi másként éljük meg napjainkat, mint a tömbmagyarságban élők. Véleményünket meghallgatták, de nagyon kevés alkalommal fogadták meg. Ami eddig jól működött a járás területén, azt tovább kell folytatni.

Az új és jövőnket meghatározó kihívások elől nem futamodhatunk meg.

Új, elektronikus formát találták ki a 2021-es népszámlálásra. Elmarad a megszokott, emberi kapcsolat a számlálóbiztosokkal. Az idősebbeknek, internettel nem rendelkezőknek segítséget kell nyújtanunk a népszámlálásnál. Januártól felvilágosító kampányba kezdünk a Facebbok segítségével.

Nyártól folynak a tárgyalások a pártegyesítésről, most pedig karácsony előtt pár nappal senki számára nem világos, ki mit akar. Mi tudjuk, hogy egységet akarunk, de ehhez nem elegendő egy párt akarata.

Egységre van szükség. Ezt az egységet nem egy két hónappal a választások előtt kell létrehozni, mert hiteltelenekké válunk a választóink előtt.

A párton belül kizárólag a számok alapján mennyire teljesít jól járásunk?

Számok alapján az elmúlt évtizedben jó eredményeket tudunk felmutatni járási szinten. A kiosztott feladatok teljesítéséért sosem kellett szégyenkeznünk.

2010-ben 13+2 (MKP-s + MKP által támogatott) polgármester és 107 önkormányzati képviselő, 2014-ben 17+1 polgármester és 111 képviselő, 2018-ban 17+2 polgármester és 126 képviselő kapott bizalmat a választóktól.

A 2013-as, 2017-es megyei választásoktól van megyei képviseletünk. 2018-tól Csenger Tibor alispán szó szerin végig szántotta a magyar járásokat és már látni az eredményt – útfelújítások, iskolák felújítása, kulturális és sportrendezvények támogatása.

Parlamenti választásokkor 2012-ben 6911, 2016-ban 7019 és 2020-ban 7107 személytől kaptunk bizalmat.

2014 márciusában a köztársasági elnök választásokon Bárdos Gyulára 6428-en szavaztunk.

Az Európai parlamenti választásokkor 2014-ben 2815, 2019-ben 3332 szavazatot kapott az MKP.

A számokon kívül el kell mondani azt is, hogy aktivistáink évektől a legjobb eredményeket hozzák országos szinten. Sokan vannak olyanok, akik szívükön viselik az itt élők sorsát. Megtesznek mindent, hogy minél jobb eredménnyel zárjuk a választásokat.

A mi erőnk a közösség. Ezt a közösséget látom a falunapokon, fesztiválokon, megemlékezéseken az egész Lévai járás területén.

Milyen eredménnyel lennél elégedett a 2021-es népszámláláson?

Tudatos eredményekkel! Ha az emberek tudatosítják, hogy magyarnak lenni nem szégyen. Ugyanez vonatkozik a romákra is. Ha minden magyar anyanyelvű és nemzetiségű vállalná hovatartozását a népszámláláson. Aki vállalja nemzetiségét, semmi mást nem tesz, mint vállalja szülei, nagyszülei örökségét. Ezt az örökséget kell tudatosan vállalni a népszámláláskor, hogy továbbra is megtarthassuk iskoláinkat, egyházainkat, kulturális szervezeteinket.

Áldott karácsonyi ünnepeket, sikerekben gazdag, békés, boldog új esztendőt kívánok a Magyar Közösség Pártja, Lévai járás nevében a Reflex24 olvasóinak és a felvidéki magyaroknak.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb