Hirdetés

Fotó: Kovács Katalin Tünde

Háromnapos műhelymunka-sorozatot tartott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a gasztrokulturális örökségi helyszínek tematikáról. A rendezvénysorozat annak a projektnek a részeként valósult meg, melyet az NSKI a felvidéki Sacher Polgári Társulással közösen valósított meg az INTERREG Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül. A projekt a Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein címet viselte.

A műhelymunka során az egyes partnerszervezetek és külsős szakértők osztották meg gondolataikat a témáról, nem utolsósorban nemcsak elméleti síkon, de a gyakorlatban egyes termékek bemutatásával és kóstolásával váltak rendkívülivé a rendezvények.
A háromnapos rendezvény alatt előadást tartott Illés Réka, a projekt asszisztense, aki a projekt hátterét és fontosabb szegmenseit ismertette.

Hasonlóképpen járt el dr. Csonka Ákos, a partner, Sacher PT részéről, aki egyben bemutatta a Sacher-kultusz vonatkozásait, illetve a kulturális örökségi helyszínt, a zselízi Sacher-házat és az ott kibontakozó munkát.

Fotó: Kovács Katalin Tünde

Dr. Bali János, a Magyar Néprajzi Társaság főtitkára a hagyományos palóc gasztronómiáról tartott érdekfeszítő előadást, míg dr. Tőzsér Anett vezető hivatali főtanácsos, a tanulmány strukturális, módszertani részeit vázolta fel, kiértékelve annak eredményeit.

Fotó: Kovács Katalin Tünde

Az egyes műhelymunkákat ing. Nádasi László, nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatóhelyettes moderálta és irányította.

Valamennyi nap szakmai előadásai és eszmecseréi végül Farkas Bernadett és a Beszter Cukrászműhely gasztrokulturális élménybemutatóival és kóstolóival zárult. Az előadó szakpedagógus cukrászként megidézte a történelmi hátterű cukrászati specialitások ízvilágát, bemutatva egyben azok szakmai ismereteit is.

Fotó: Kovács Katalin Tünde

Nem utolsósorban bemutatásra kerültek a projekt szakmai kiadványai is, melyek a tématerület tudományos feltárásán alapuló tanulmányok alapján készülte

Felvidék.ma

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.10.22.

Hamarosan lévai frekvencián is hallgatható a felvidéki Mária Rádió

A Mária Rádió Mirjam október 26-án, déli 12:00 órakor indítja el egész napos műsorfolyamát a lévai FM 100,6-os…

2021.10.21.

Jóváhagyva: a kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

A szlovák mellett egy kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon – következik a…

2021.10.25.

Szőllősy Péter: Nyílt levél Ipolyság város képviselőihez

Tisztelt képviselő asszony, tisztelt képviselő urak! Engedjék meg, hogy az Ipolysági Vállalkozói Társulás nevében ez úton is szóljak…

2021.10.26.

Potápi: kiszámíthatóság és folytonosság jellemezte a nemzetpolitikát

Kiszámíthatóság és folytonosság jellemezte a tavalyi és az idei nemzetpolitikát - mondta a Miniszterelnökségnek a területért felelős államtitkára…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb