Az ősszel együtt beköszöntött a szüreti időszak is, amikor végre az egész éven át gondozott szőlőtőkékről leszüretelhetjük a jól megérdemelt termést. A ma embere – főleg a fiatalabb korosztály – nem igazán lát bele ennek az eseménynek a rejtelmeibe, pedig a szürethez számos hagyomány és népszokás is tartozik. E hagyományok felélesztése volt a célja a Palásthy Pál Egyházi Alapiskola által szervezett Szüreti Fesztiválnak is, melyet október 20-án szerveztek meg a tanulók számára az oktatási intézmény udvarán és termeiben. Az aktuális járványügyi előírásokat és óvintézkedéseket szigorúan betartva mi is ellátogattunk az eseményre.

Amikor megérkeztünk Palástra, az iskola udvarán – egy hangulatosan kialakított, rögtönzött színpadon – már javában folyt a szüreti műsor. A gyerek népviseletbe öltözve szüreti témával kapcsolatos jeleneteket, verseket adtak elő, de az ének, a tánc és a népi játékok sem hiányoztak a repertoárból. Hohler Cúth Erikát, az iskola igazgatóját kérdeztük a szüret palásti hagyományairól, illetve rendezvény céljairól.

„Paláston nagy hagyománya van a szüretnek, a szüreti felvonulásoknak, báloknak. Az 1980-as években tényleg a falu apraja-nagyja részt vett ezeken az eseményeken. A szabadtéri színpadon alig fért el a sok szereplő, a nézőtéren pedig egy tűt sem lehetett leejteni, annyian voltak. Kislányként én is részt vettem a felvonuláson, harmonikáztam a többiekkel együtt az egyik szekéren. Nagy élmény volt! Ezzel a szüreti fesztivállal az a célunk, hogy a gyerekek is belekóstolhassanak a szüret hangulatába. Visszahozni a régi időket nem lehet, de visszaidézhetjük, újraélhetjük, új tartalommal megtöltve, vidámsággal, örömmel élhetjük meg ezeket az ünnepi napokat.”

A rendezvény első felvonásaként már szeptemberben megtörtént a szüret, októberben 20-án a délutáni órákban tartották meg a felvonulást, mely után a fent említett színes műsor volt megtekinthető. A rendezvénysorozat – ha a járványhelyzet is megengedi – novemberben egy táncházzal zárul.

„Nagy öröm számunkra, hogy sikeresen pályáztunk az iskolaügyi minisztérium által meghirdetett pályázatra, így valóban színvonalasan meg tudjuk valósítani azt, amit elterveztünk. Köszönet a kollégáknak, a diákoknak, a szülőknek, a helyi CSEMADOK-nak és mindenkinek, aki támogatta szüreti fesztiválunkat!”

– zárta gondolatait az igazgatónő.

A rendezvény ideje alatt Gazdag Katalin kiállítása is megtekinthető volt az iskola kápolnájában, amelynek köszönhetően a régió népviseleteit is megismerhették a gyerekek.


fotók: Hohler Cúth Erika/Palásthy Pál Egyházi Alapiskola/REflex24

Hozzászólok
Olvasta már?
2022.01.21.

Hogyan hat a járványhelyzet a gyerekek mentális egészségére?

Első diplomáját Viselkedéselemző (BA ) szakon szerezte Budapesten, a pszichológiai mesterképzést ezután Nyitrán végezte el, a klinikai szakkepzést pedig…

2022.01.25.

Közös jövőnk 2022 – jelentkezési határidő január 28.

Idén 20. alkalommal várják a jelentkezőket a Kárpát-medence szintű környezetvédelmi versenyre, Áder János az esemény fővédnöke. A verseny…

2022.01.22.

A hontfüzesgyarmati Bodor Éva „Ewita” az opera világszínpadán

(Fotó: Bodor Éva, Facebook) „Hogyan lehet eljutni a milánói Scalába?”– kérdezik egy olasz taxisofőrtől, aki azt válaszolja: „Gyakorolni,…

2022.01.26.

Čaputová: A népszámlálás eredményeit a kisebbségek javára kell értelmezni

A népszámlálás eredményeit a nemzeti kisebbségek javára kell értelmezni. Ezt Zuzana Čaputová államfő írta a közösségi hálón hétfőn.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb