Hirdetés

A meghosszabbított téli szünet után terv szerint kezdődik meg a tantermi oktatás. Hétfőn, január 10-én megnyílnak az óvodák, az alap- és a középiskolák. Ettől az időponttól ismét áttérnek az iskolák az iskolai szemafor szerinti működésre. Lehetőség lesz a tanulók tesztelésére is, az oktatási minisztérium több mint hárommillió tesztet osztott ki erre a célra – tájékoztatta a TASR hírügynökséget az oktatási minisztérium kommunikációs osztálya.

Illusztráció (fotó: REflex24)

„Javult a járványhelyzet, az egészségügyi minisztérium adatai alapján azt látjuk, hogy kevesebb a kórházi ápolásra szoruló beteg és a fertőzött, ezért a terv szerint haladunk, és január 10-én kinyitnak az iskolák. Köszönöm mindenkinek, akik a vakáció alatt felelősségteljesen viselkedett, betartotta az intézkedéseket, beoltatta magát, és ezzel hozzájárult a helyzet javulásához”

– mondta Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

Az iskolák visszatérnek az iskolai szemafor szerinti működéshez. Nem lesz minden iskola zárva, ha egy osztályban felüti a fejét a fertőzés, az igazgató bezárhatja az osztályt. Az egész iskola bezárásáról a regionális köz-egészségügyi hivatal dönthet, például ha egy iskolában sok osztály van karanténban, vagy sok a fertőzött.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeleteinek megfelelően a beoltottak és a betegségen átesettek mentesülnek a karantén alól. Ez vonatkozik az iskolásokra is, akik az oltás vagy a betegségből való felépülés után újra mehetnek iskolába.

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint a Közegészségügyi Hivatal rendelete értelmében az iskolákban kötelező lesz a szájmaszk viselése. Az óvodásoknak, a súlyos autizmussal, súlyos értelmi zavarral élőknek, a hallássérülteknek, valamint az ezekkel a tanulókkal foglalkozó pedagógusoknak nem kell maszkot viselniük.

Az oktatási minisztérium az év végén 1,5 millió tesztet osztott ki, ezen a héten további 1,5 millió tesztet szállít ki a járási hivatalokba, ahol az iskolák kérhetik. December végéig az antigéntesztek 12-13 százaléka maradt meg a járási hivatalokban, azaz a tárca tájékoztatása szerint összesen 14,5 millió antigéntesztet lehet felhasználni az iskolai tesztelésre.

„Ezzel is szeretnénk hozzájárulni, hogy biztonságosabbak legyenek az iskolák. A védőoltás azonban továbbra is kulcsfontosságú, mivel ez a legjobb módja annak, hogy védekezzünk a súlyos betegség ellen, vagy megelőzzük a kórházba kerülést. Ezért fontos, hogy minél több szülő, iskolai alkalmazott, illetve diák beoltassa magát”

– hangsúlyozta Gröhling.

Az e heti kedvező járványadatok és a kórházi kezelésre szoruló betegek számának csökkenése – a hivatalos adatok szerint a számuk nem haladta meg a 2300-at – hozzájárult ahhoz, hogy kinyithassanak az iskolák.


tasr

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.08.11.

Szenzációs leleteket találtak Ipolyvisken

Az Árpádok nyomában című nagyszabású régészeti projekt keretén belül augusztus 8 és 21. között ásatások zajlanak az ipolyviski…

2022.08.11.

10. jubileumához érkezett az oroszkai Südwind – programajánló

2022. augusztus 14-én, vasárnap Oroszkán megrendezésre kerül az immár hagyományossá vált első és második világháborús hadtörténeti bemutató. A…

2022.08.08.

Az ipolyviski földvár területe arra vár, hogy valakik végre feltárják

Ásatási szakaszának záró részéhez érkezett az Árpádok nyomában című nagyszabású régészeti projekt, amelynek célja a kevésbé ismert feltáratlan…

2022.08.08.

Befejeződött a zselízi Szent Jakab-templom szentélyében a gótikus kőfaragványok restaurálása

Májusban vette kezdetét és július közepéig tartott a 14. századi templom megmaradt épített örökségének restaurálása. Az 1380 körül épült templom…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb