Hirdetés

Ásatási szakaszának záró részéhez érkezett az Árpádok nyomában című nagyszabású régészeti projekt, amelynek célja a kevésbé ismert feltáratlan magyar emlékhelyek azonosítása. A régészeti munkálatok Ipolyvisken érnek véget, ahol két héten át, augusztus 8 – 21.  között bárki kipróbálhatja miként zajlik egy igazi régészeti ásatás.

fotó: Orosz Örs facebook-oldala

Az ipolyviski földvár területén a feltevések szerint a bronzkorból, a neolitikum időszakából, a római korból és a kora középkorból és a középkorból várhatóak leletek. Augusztus 8-án, az első napon még a takarításé és a bozótirtásé volt a szerep a vár azon részén, ahol a legtöbb leletet remélik a szakemberek.

Az ásatást többféle munkafolyamat  előzte meg. 2021 utolsó előtti napján december 30-án nagyszabású brigád keretében elindult a várhegy kitakarítása. A területet beborította a gaz. A régészeti értékek egy részét az 1960-as években végzett szőlőtelepítéssel részben tönkre tették. A 4 hektáros területen az invazív „erdő” kiirtásában mintegy 50 önkéntes vett részt. Az év végi munkálatokba a helyieken kívül a környékbeliek is becsatlakoztak. Az eseményről az M1 stábja is beszámolt.  

fotó: Orosz Örs facebook-oldala

Február 8-án Dr. Stibrányi Máté régész csapatával elvégezte a földvár radarozását, amely kutatási eredményei alapján augusztus 8-án elindulnak a feltárási munkálatok. A kutató munka szakmai hátterét a lévai barsi múzeum munkatársai biztosítják. Vezető régészként Dr. Bali Henrietta, a lévai Barsi Múzeum igazgatója, a régészeti felügyelőként pedig Paterka Pál, a nyitrai Kerületi Műemlékhivatal munkatársa vesznek részt az ipolyviski földvár ásatásain.

Az Árpádok nyomában című projekt részeként 7 feltáratlan középkori lelőhelyet kutattak. Kőhídgyarmaton kolostor maradványait tárták fel, Nagyölveden, Lülén és Kétyen templommaradványokat találtak, Százdon egy középkori kút, Farnadon pedig egy templom várja a feltárást. Ipolyvisken egy település feltárását remélik, ahol megtalálható sok kultúra és sok időszak nyoma.

fotó: Baka Anita

Ásatások májustól őszig zajlanak a Barsi Múzeum és a Sine Metu Polgári Társulás együttműködésében.  A kezdeményezők célja, hogy rámutassanak arra, hogy a régészeti lelőhelyek turisztikai potenciált jelenthetnek, azt ugyanis az önkormányzatokra bízzák, hogy a feltárásokban milyen kiaknázható lehetőséget látnak.

„Az egyik fő cél az, hogy ne csak a turisták, de a helyiek számára is fedjük fel az értékeinket, amennyiben megismerjük a múltunkat erősebb lesz a kötődés a településhez és fontosabbak lesznek azok a dolgok, amik előre segíthetik a falu fejlődését is”

– fogalmazott Antal Nyustin Ágnes, Ipolyvisk polgármester asszonya.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.09.26.

Generációk ha találkoznak… őszi fesztivál Zselízen

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc Bár nem éppen meleg őszi napsütésben, de aktív közösségben és jó hangulatban telt a…

2022.09.29.

Erős listát állított Zselízen a Szövetség, Juhász András polgármesternek nincs kihívója

Fotó: Csonka Ákos/Felvidék.ma Ugyan nem teljes 12 fővel, csak kilenccel, de erős jelöltekkel és komplex programmal vág neki…

2022.09.29.

Apa, Anya, Pia – a Komáromi Jókai Színházban

Szeptember 30-án (pénteken) 19 órai kezdettel látható a Komáromi Jókai Színházban Lucskay Róbert–Forgács Miklós–Czajlik József Apa, Anya, Pia…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb