Fotó: logiq.sk

Ki ne ismerné a színes, minden irányba forgatható magyar találmányt, mely alaposan megtornáztatja az agytekervényeket a kirakása során. Rubik Ernő 1974-es találmánya mára meghódította az egész világot és az egyik legismertebb magyar találmánynak számít.

Tévedés viszont azt hinni, hogy ez lenne az egyetlen logikai kirakós játék. A műfajnak számtalan változata van a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig. Ebben a világban állt elő egy innovációval egy zselízi fejlesztő, Szusztor Péter, aki ragaszkodván a természetes anyaghoz, a kartonpapírt választotta alapanyagként logikai összerakós termékének, a LogiQ-nak.

A termékből háromdimenziós formákat lehet összeállítani, melyek könnyűek és esztétikusságukkal akár díszként használhatóak. A termék összeállításához vagy elkészítéséhez nincs szükség ragasztóra vagy egyéb vegyi, illetve kötőanyagra.

A termékek egyedisége azok 100%-os újrahasznosításának lehetőségében rejlik. A LogiQ termékek összeállíthatók a használati utasítás, de akár saját elképzelés szerint is. Elsődleges célja, hogy terjessze a természet- és a környezetvédelem elvét.

A termékekben ötvöződik a kreativitás és a művészet. Fejlesztik a logikus gondolkodást, az alkotókészséget és a kreativitást a gyermekek, fiatalok és felnőttek körében egyaránt. Ezek nemcsak egyedi formatervezésükkel, hanem kivitelezésükkel is mindenki számára örömet szereznek, ráadásul kiváló lakberendezési kiegészítők lehetnek az otthonok vagy irodák számára.

Környezettudatos logika

A manapság forgalomban lévő játékok és dizájnelemek 90%-a műanyagból készül. Ezek 80%-a pedig hulladékként végzi.

Ezért gondolták a tervezők, hogy ideje ökoterméket piacra dobni, ami amellett, hogy természetes, lebomló anyagból készül, ráadásul újrahasznosított papírból jön létre, ami nem távolról, hanem országon belülről származik.

„A LogiQ fejtörő története ártatlanul, egy sör mellett kezdődött. Roman kollégámmal az élet kihívásairól beszélgettünk, hogy milyen nehéz manapság koncentrálni a munkában, milyen a környezetünk állapota, és milyen jó lenne megvalósítani az álmainkat, elképzeléseinket. Néhány találkozó után a beszélgetés lendületet vett, és elkezdett születni valami. Két éven át tartó munka után létrejött a LogiQ, amit fiatalok és felnőttek részére készítettünk fejlesztőeszköznek. A kartonpapírból készült logikai kirakós dizájnelem főleg iskolások és az irodai dolgozók koncentrációját hivatott fejleszteni”

– mondta el a kezdetekről a formatervező és kitaláló Szusztor Péter, aki saját dizájner stúdióját irányítja fő vállalkozásaként. Mint mondja, az innovációs fejlesztések a munka mellett születnek. 

„A találmány lényege, hogy aki kezébe veszi a LogiQ-ot, emelje a fókuszát egy teljesen új szintre. A LogiQ rendszeres edzésével az agy új szokásokat alakít ki, amelyekkel egy lépéssel mások előtt járhat a felhasználó. A mai zűrös világban egy lépéssel a célok előtt járni pedig előnyt jelent” 

– magyarázza a fiatal innovációs szakember.

A találmányt elismerték az Innovációs, Informatizációs és Régiófejlesztési Minisztérium, illetve a Kulturális Minisztérium döntéshozói is, így a termék fejlesztése európai uniós támogatásban részesült. A projektnek köszönhetően elkezdődött a logikai összerakó gyártása is, így már a piacon is elérhető. Az alkotók iskolákban és közösségi helyeken igyekeznek népszerűsíteni az előnyeit, illetve bemutatni azt a nagyközönségnek. Bevezető ára 10,90 €. A kínálat fokozatosan bővül. Bárki számára elérhető a logiq.sk honlapon.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb