(Fotó: teq.sk)

2022. december 12-én a somorjai sportcsarnokban zajlott a Teqball országos bajnoki döntője két korosztályos kategóriában (U15; U19). Előbbiben szerepelt két zselízi sportoló, akik kitűnő eredményt elérve az országos 2. helyen végeztek.

A teqball egy magyar fejlesztésű új sportág, ami a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával jött létre. A pingpongéhoz hasonló, ám ívelt asztalon játszák focilabdával. A játékosok – a karok és a kezek kivételével – a test bármely részével hozzáérhetnek a játékban alkalmazott futball-labdához. A játékosok legfeljebb három érintést alkalmazhatnak, mielőtt visszajuttatnák a labdát az ellenfél térfelére. Egyesben két, párosban négy játékos játszhatja. A sportolók eredményességét pontozási rendszer alapján értékelik, egyaránt játszható beltéren és kültéren, beleértve a strand körülményeket, tehát a homoktalajt is. A sportág alig 6 éves, de népszerűsége a legdinamikusabban fejlődik és egyre több világhírű focista válik nagykövetévé (Ronaldinho, Neymar, William Gallas, Carles Puyol). Mivel nagyon igényes futballtechnikai sport, ezért a focisták labdakezelésének technikáját kiválóan fejleszeti, ezért egyre több futballklubb építi be az edzés rendszerébe is (pl. Chelsea, Real Madrid stb.).

Pizúr Martin (fotó: teq.sk)

Zselízen 4 ilyen asztal is rendelkezésre áll (2-2 kültéri, beltéri).

A somorjai országos torna volt a kicsúcsosodása azoknak a selejtezőtornáknak, amelyeket az egész év folyamán tartottak Szlovákia-szerte iskolák, sport- és futballklubok együttműködésével. A döntő tornán való részvétel feltételei közé tartozott a szükséges teqball-infrastruktúra megléte, a teqball beépítése az oktatási-nevelési folyamatba, valamint egy selejtezőtorna megszervezése, amelynek győztesei részt vehettek a döntőn. A kvalifikációs kritériumoknak 25 szervezet felelt meg, akik játékosokat nevezhettek (kategóriánként legfeljebb kettőt) a döntő megmérettetésre. A különböző körülmények, különösen a jelenleg is tartó influenzajárvány miatt azonban a tornán csak 14 egyesület vett részt, akik az ország 18 különböző általános és középiskolájából érkeztek.

Összesen mintegy 24 játékos mérte össze tudását két kategóriában. A 15 és 19 év alattiak kategóriáiban 12-12 játékos szerepelt. A versenyrendszer kategóriánként 4 háromfős csoportot hozott létre. A mérkőzéseket a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) hivatalos szabályai szerint játszották, és a mérkőzéseket engedéllyel rendelkező játékvezetők vezették.

Karolína Konopková (fotó: teq.sk)

Zselízt a torna egyetlen lány versenyzője, Karolína Konopková és a torna legfiatalabb versenyzője ifj. Pizúr Martin képviselte. Előbbi a kategóriája bronzérmese, míg utóbbi a 4. helyezettje lett. Ők játszották egymással az úgynevezett „kis döntőt”, a bronzmeccset, amit Karolína nyert, ám együttes pontjaikkal a privigyei alapiskolán kívül valamennyi iskolát, klubot megelőztek így összesítettben a 2. helyen végeztek. A fiatal sportolókat id. Pizúr Martin készítette fel a megmérettetésre, aki értékelésében reményét fejezte ki, hogy ez a siker más sportolókat is motivál majd a városban.

Az eredményhirdetésen a díjakat Ján Ďurica, korábbi válogatott labdarúgó adta át.

„Nagyon örülünk, hogy a Covid korlátozások után végre megrendezésre kerülhetett a bajnokság lebonyolítása. Az érdeklődéssel is elégedettek vagyunk, mind a játékosok, mind az általuk képviselt csapatok tekintetében. A torna megerősített bennünket abban, hogy az infrastruktúra bővítésének, illetve a Szlovák Teqball Szövetség támogatási rendszerének van értelme, és egyre több fiatal űzi a teqballt, így a színvonal is emelkedik”

– értékelte a tornát a TFS elnöke, Benes Artúr.

A részletes eredmények a szövetség hivatalos oldalán érhetőek el.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb