Érvénytelen a tavaly őszi önkormányzati választás a lévai járásbeli Alsószemeréd (Dolné Semerovce) községben. A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (NSS) úgy ítélte meg, hogy több hibát is elkövettek a választás során, egy személy a szavazás során olyan választópolgároknak segített, akiknél ez nem volt indokolt.

A panaszt a Szövetség nyújtotta be, amiatt, mert a választás napján a szavazók egy nő kíséretében érkeztek a szavazóhelyiségbe, és a nő segített nekik kitölteni a szavazólapot. Azt mondta, egészségi problémáik miatt segített az embereknek, illetve olyanoknak, akiknek gondot okoz az olvasás vagy az írás.

A bíróság indoklásában az olvasható, hogy a járási választási bizottság (OVK) már korábban megfogalmazta a gyanúját, hogy ez az eljárás befolyásolhatta a választás menetét és hatással lehetett a szavazópolgárok döntésére.

„Erre utal az a tény is, hogy ugyanaz a nő asszisztált 109 választópolgár szavazása során”

– fogalmazott az NSS.

A bíróság emlékeztetett, a választási bizottság jegyzőkönyvében az szerepel, hogy a segítséggel szavazó választópolgárok mindegyike aláírásával igazolta, hogy átvette a szavazólapokat.

„Egyikük sem tett az aláírás helyére keresztet, ami arra utal, hogy az említett választópolgár önállóan is kitölthette a szavazólapot. A helyi választási bizottság elnöke nem tudta megmondani, hogy 109 választópolgár miért asszisztens segítségével voksolt. Azzal érvelt, hogy Alsószemeréd roma származású lakosai többedmagukkal érkeztek a szavazóhelyiségbe, hangoskodtak, és zavarták a választást. Amikor a bizottság tagjai megkérdezték, hogy miért nem tartatta be a választás szigorú szabályait, azt válaszolta, aggódott a biztonságáért”

– áll az NSS indoklásában.

Az októberi önkormányzati választás győztese 140 szavazattal Milan Rafael, a Hlas jelöltje lett. Az NSS azonban alkotmányellenesnek ítélte a választást, és érvénytelennek nyilvánította a képviselő-testület és a polgármester megválasztását.



tasr

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

2024.04.11.

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb