Ipolyvisk Község Önkormányzata, a Csemadok helyi alapszervezete és az ipolyviski Tájház közös szervezésében tartalmas tavaszváró napra került sor április utolsó szombatján Ipolyvisken.  A Tájház tavaszi kapunyitása mellett önkéntesek szemétszedéssel próbálták felhívni a figyelmet a környezetvédelemre.

Hagyományteremtő céllal Ipolyvisken immár második alkalommal került sor májusfaállításra a Tájház épületénél. A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma. A hagyomány szerint udvarlási szándékkal állították a májusfákat a legények a lányos házakhoz. A felállított fákat szalagokkal, zsebkendőkkel, virágokkal, díszítették fel, mielőtt a földbe beásták, vagy a kapufélfához rögzítették volna.

Már délelőtt elkezdődött a tájház udvarán lévő kemence felfűtése. Bartos Attila és Bartos Tardi Annamária Bernecebarátiból érkeztek Ipolyviskre, hogy a kovászkészítés- és etetés fortélyaiba beavassák a látogatókat. A kemencében ropogósra sült kovászos kenyerek a kicsik és a nagyok kedvencévé vált. A lelkes érdeklődők igény szerint kovászt és bedagasztott kenyeret vihettek haza az otthonaiba.

A tavaszi kapunyitást népi gyermekjátékok, tábortűz melletti sütögetés és fényképkiállítás színesítette.  A Föld napja alkalmából és a tájház díszítésnek céljából a gyerekek muskátlit, az udvaron mentát, citromfüvet, gyümölcsfákat, többek közt almafát, körtefákat, szederfát ültettek.

Ipolyvisken immár 5. alkalommal kerül megszervezésre szemétszedési akció Föld napja, illetve a Nagy Ipoly Takarítás alkalmával.

„A takarítások alkalmából szerzett tapasztalataimból, naivan azt hittem, hogy már nem tudok meglepődni a begyűjtött hulladék összetételén. Sajnos tévedtem! Különféle hulladékok kerültek elő, mint például használt pelenka, gyógyszeres flakon, gyerekjátékok, autóalkatrészek, ruhák, cipők, szőnyegek, babakocsi, irodai szék, gumiabroncsok és még sokáig sorolhatnám az “elvesztett tárgyak” listáját”

– fogalmazott Antal Nyustin Ágnes, Ipolyvisk polgármester asszonya.

„Nagyon örülök, hogy évről évre egyre többen bekapcsolódnak a szemétszedési akciókba. Különösen örülök, hogy iskolásaink és ovisaink is egyre intenzívebben kiveszik részüket a szemétszedésből az intézményeken belül megtartott programok mellett. A résztvevők magas létszámának köszönhető, hogy idén sikerült kibővíteni a szedés területét, olyan helyszíneken is megvalósítottuk a tisztítást, ahol eddig egyszer sem sikerül szervezett keretek között szemetet gyűjteni. Jövőre is biztosan megszervezzük az eseményt, de már felmerült az ötlet, hogy esetleg idén ősszel folytatjuk a tisztítást a Takarítási világnap alkalmából”

– hangsúlyozta a polgármester asszony.

A szemétszedési akcióból a község önkéntes tűzoltói is aktívan kivették a részüket, amely nagy segítséget jelentett, hiszen a mintegy 40 önkéntes Ipolyvisk különböző, egymástól távol eső pontjain gyűjtötte a szemetet. „Az összegyűjtött hulladék előbb szelektálásra, majd elszállításra kerül. Az elszállítás és a lerakás költségeit a falu fedezi” – egészítette ki a község polgármester asszonya.

A tavaszi közösségi nap zárásaként lehetőség nyílt részt venni a község fölé magasodó Mahér dombon zajló ásatások nyílt napján, amely nagyszámú érdeklődőt vonzott.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.06.14.

Van elég vízhozama a Garamnak a Mohi atomerőmű 3-4. blokkjának ellátásához?

Foto: Slovenske elektrárne a.s. Az ukrán háború ráébresztette a világot, hogy mennyire is sebezhetőek vagyunk energetikailag, még Európában…

2024.06.14.

EP-választás után: változik-e Brüsszel irányvonala?

Fotó: www.economx.hu Szerte az EU-ban lezajlottak az európai parlamenti voksolások, mint tudjuk, a felvidéki magyarságnak ismét nem lesz…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb