Hétfőn zajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat 6. képviselő-testületi ülése. A Szövetség megyei képviselője, Dr.Viola Miklós javaslatára vitatta meg a megyei önkormányzat az orvosi készültségek számára nyújtott megnövelt anyagi támogatás javaslatát. A javaslatot a megyei testület elfogadta, következménye pedig a vidéki gyermekorvosi készültségeket üzemeltetők számára a megnövelt megyei juttatás.

E határozattal a vidéki készültségeket üzemeltetők a nyitrai üzemeltető szintjén kapják majd a jövőben a juttatásokat, következőképpen: 22,-€/óra munkanapokon és 24,-€/óra hétvégén és ünnepnapokon. Ezzel Nyitra megye területén az orvosi készültségek üzemeltetését szeretnénk stabilizálni a lakosság és a páciensek érdekében a mostani összetett időszakban, amikor a készültségek üzemeltetését komoly gondok kísérik

Csenger Tibor, a megye alelnöke javaslatára a megyei önkormányzat jóváhagyta a komáromi Szinnyei József Könyvtár közös pályázatát magyarországi partnerével az Interreg Szlovákia-  Magyarország Program keretében, amely a helyi kulturális örökség áplásáról szól. Egyúttal a  megyei önkormányzat, az intézmény fanntartója gyanánt vállalta az önrész, a költségek 8 százalékának megtérítését.     

A Szlovákia Program keretében meghirdették a regionális utak felújításának pályázatát.

Ebbe a Nyitra Megyei Önkormányzat  három pályázat benyújtásáról döntött, közöttük a II/511 megyei út  Ógyalla – Udvard – Besenyő közötti szakaszának teljes burkolat-felújítását. Egyúttal itt le kell szögezni, hogy Nyitra megye tulajdonában 2050 km hosszúságú II. és III. osztályú utak vannak. Ebből az előző választási időszakban összes 630 km hosszú útszakaszok teljes burkolat-felújítását sikerült megvalósítani, EU-forrásokból, állami támogatással és saját, megyei források felhasználásával. Ebből az útszakaszok közel 60 százaléka, 370 km hosszúságban a megye déli járásaiban újultak meg. Nem maradt sok II. osztályú  megyei útszakasz, amely felújításra vár. Inkább a saját forrásokból kellene minél több III. osztályú megyei utat felújítani a jövőben.

A megyei hivatal igazgatójától világos kérdésre világos választ kaptam, amely a megyei fenntartású intézmények igazgatói és dolgozói számára fontos: azon intézmények beruházási felújítási vagy karbantartási kerete, amely a 2023-as megyei költségvetésben szerepelt, ám a 6/2023-as általános érvényű rendelet hatályba lépése miatt nem fog megvalósulni, automatikusan a 2024. évi megyei költségvetés tételei közé lesz sorolva. Vagyis elhalasztva fog megvalósulni 2024-ben.

Csenger Tibor, a megye alelnöke javaslatára a megyei testület jóváhagyta azt az együttműködési szerződést, amely a megye, mint fenntartó és a komáromi Duna Menti Múzeum között köttetett s célja az UNESCO oltalom alatt álló izsai Római erőd / Kelemantia területén megépülő látogatási és tudományos központ látványtervének elkészítése. 

Mivel az ógyallai Magnólia szociális intézmény eddigi igazgatója nyugdíjba vonul, a megyei önkormányzat pályázatot hirdetett az intézmény igazgatói tisztségének betöltésére. A pályázati bozttságba szavaztuk megyei képvislőtársainkat:  Viola Miklóst és Becse Norbertet.

Lévén, hogy a komáromi Duna Menti Múzeum igazgatói tisztségére meghirdetett pályázat eredménytelen volt, a megyei önkormányzat új pályázatot hirdetett. A pályázati bizottságba szavaztuk képviselőtársainkat: Becse Norbertet és Orosz Örst. Reménykedünk abban, hogy a megismételt pályázat immár eredményes lesz, hogy a patinás komáromi kulturális intézmény méltó vezetői kezekbe kerülhessen.


Farkas Iván,
Nyitra megyei képviselő,
a Szövetség frakcióvezetője  

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.11.28.

December 1-től kezdik kifizetni a 300 eurós nyugdíjkiegészítést

A Szociális Biztosító december 1-jével megkezdi a rendkívüli, 300 eurós nyugdíjkiegészítés folyósítását, és december 20-ig minden jogosult megkapja…

2023.11.29.

A Fő téri nagyparkoló a városi műjégpálya felállítása miatt az esti órákban lezárásra kerül

Értesítjük a tisztelt lakosságot, hogy 2023. november 29-én és 2024. január 7-én a Fő téri parkoló a városi…

2023.11.29.

SacheRock Underground fesztiválsorozat Zselízen

Míg a zselízi Sacher-ház történelmi épülete egyre épül-szépül és nyeri vissza eredeti, monarchista arculatát, addig a kulturális és…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb