(Fotó: Nászaly Gábor)

A Magyar Nemzeti Múzeum és a zselízi Esterházy-kastély közösen nyert az INTERREG Szlovákia–Magyarország-program pályázatán, a csaknem kétmillió euróból az Európai Fejlesztési Alap több mint másfél millió euróval támogatja a projekt megvalósítását.

A projekt kiemelt célja az esztergomi vármúzeum fejlesztése, a megromlott állapotú várfalának rekonstrukciója szakszerű szigetelés és vízelvezetés megoldásával, valamint a vélhetően Botticelli által festett, Erények című, freskókkal díszített Studiolo megnyitása a látogatók számára. A komplex fejlesztés eredménye lesz a vár 16 helyiségét érintő új, egyórás körtúra kialakítása is a legújabb, 3D-s és virtuális tartalmakat alkalmazó elemekkel. A fejlesztés értéke csaknem egymillió euró lesz.

A projekt másik része a zselízi Esterházy-kastély felújításának folytatása, amelynek köszönhetően a helyiségek már teljeskörű kulturális és oktatási központként funkcionálhatnak. A támogatásból a kastély délkeleti része is megújulhat, amelynek tervezett összköltsége 950 ezer euró. A pályázatból 640 ezer euró fordítható a felújításra, ezért a projekt keretében a partnerek tágabb együttműködés mellett döntöttek, így partnerként a Szent Jakab-templomot üzemeltető katolikus egyház is részt vesz majd a megvalósításban.

(Fotó: Opavsky Kristián)

Az együttműködés része az is, hogy a zselízi kastélyban kialakítani kívánt szolgáltatásokért felelős szakembereket a projekt megvalósítása során a Magyar Nemzeti Múzeum képzésben részesíti. A Szent Jakab-templom régészeti feltárását, valamint megnyitását a nagyközönség előtt a Nemzeti Múzeum és a költségvetés nélküli partnerszervezetek szakemberei fogják végezni. Zselíz önkormányzata a Norvég alap projektjei rendezvényeinek lebonyolítása során szerzett tapasztalatait és tudását fogja átadni a múzeumnak a projekt megvalósítása folyamán. A projekt szakemberei bíznak benne, hogy a folyamatos kölcsönös tudásmegosztás és kulturális csereprogram biztosítják majd az épületek hosszú távú fenntartását.

A Magyar Nemzeti Múzeum és Zselíz önkormányzata nem először pályázik közösen. A jelenlegi együttműködést a CoME-in előzte meg, amelyen a kastély a Nemzeti Múzeum egy másik tagintézményével, a Balassa Bálint Múzeummal közösen nyert és valósított meg sikeresen turisztikai fejlesztést.

A pályázat kidolgozását Kotasz Norbert végezte egy nemzetközi csapat támogatásával. Az MNM részéről a projekt előkészítésében és kidolgozásában Dr. Pusztai Tamás, Buzás Gergely, Dr. Havasi Tamásné, Tolnai Gergely, Varga István és Váradi Linda vett részt. Zselíz részéről Ing. Juhász András polgármester, Ing. Gubík Emese, Ing. Kovács Kázmér, Ing. Csicsman Diána, illetve Mgr. Art. Horváth Diána és Mgr. Rackó Réka segítette munkánkat. A zselízi katolikus egyház részéről Illés Stanislav esperes és dr. Csonka Ákos támogatta a munkánkat. A pályázat sikerességéhez hozzájárult Erős Gábor országgyűlési képviselő, Hernádi Ádám, Esztergom megyei jogú város polgármestere, Ing. Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, dr. Hammerstein Judit, az MNM főigazgató helyettese. 

(Kép: Kepka Márk, Nyitraivánkai Állami Levéltár)

„Esztergom és Zselíz páratlan idegenforgalmi és kulturális adottságokkal rendelkező városok, kiemelt történelmi helyszínek, azonban turisztikailag még fejlesztésre szorulnak. Az esztergomi Vár a magyar kultúra bölcsője, a zselízi Esterházy kastély pedig Szlovákia egyik kincsesládája. A várat a tartófal rossz állaga miatt a bezárás fenyegeti és az egyik kiemelt attrakciója a mai napig nem látogatható”

– mondta el a projekt kapcsán Kotasz Norbert.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.06.14.

Van elég vízhozama a Garamnak a Mohi atomerőmű 3-4. blokkjának ellátásához?

Foto: Slovenske elektrárne a.s. Az ukrán háború ráébresztette a világot, hogy mennyire is sebezhetőek vagyunk energetikailag, még Európában…

2024.06.14.

EP-választás után: változik-e Brüsszel irányvonala?

Fotó: www.economx.hu Szerte az EU-ban lezajlottak az európai parlamenti voksolások, mint tudjuk, a felvidéki magyarságnak ismét nem lesz…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb