(forrás: mkp.sk)

A pozsonyi kormány néhány napja jóváhagyta a 2021. évi állami költségvetést. A büdzsé végső jóváhagyása a parlament feladata, hamarosan elkezdődik annak parlamenti vitája. Előbb hasonlítsuk össze, milyen költségvetést hagytak jóvá a honatyák 2020-ra és hogyan sikerül az idei gazdálkodás.

A 2020. évre szóló költségvetést 15,8 milliárdos bevételi és 18,5 milliárdos kiadási oldallal, vagyis 2,7 milliárdos hiánnyal hagyta jóvá a parlament, ami a hazai össztermék 2,5 százaléka.

Az államadósság tehát a hazai össztermék 49,9 százalékára szökött volna. Sőt, 2018-ban még kiegyenlített, hiány nélküli államháztartást vetített előre a törvényhozás 2020-ra. Ezzel szemben 2020-ban mi várható?  A hiány várhatóan megnövekszik közel 10 milliárd euróra, ami a hazai össztermék 9,7 százaléka. Ezzel az eltervezett kiadásokat a kormány túlszárnyalja majdnem 40 százalékkal. Ami természetesen a világjárvány és az azt követő gazdasági válság, illetve a gazdasági megszorítások számlájára írható.

Amennyiben 2020-ban a kiadási oldal várható magassága 25,8 milliárd euró lesz (szerintem a végelszámolás ettől jóval magasabb lesz) érdekesnek ígérkezik az, hogy a kormány 2021-ben a kiadási oldalon 2 milliárddal kisebb összeggel, 23,8 milliárddal számol, miközben a bevételi oldalon szinte hajszálnyi pontossággal akkora összeggel, mint 2020-ra az előző törvényhozás.

Amely több, mint 8 milliárdos költségvetési hiánynak felel meg, ami a jövő évben várható hazai össztermék (GDP) több, mint 7,5 százaléka.

Ha az egészet az államháztartás oldaláról nézzük, akkor az államháztartás hiányát a kormány jövőre 7,1 milliárd euróban határozta meg, miközben az államháztartás bevételei a kormány számítása szerint elérik a 39,6 milliárdot, míg a kiadások a 46,7 milliárd eurót. Az államháztartásba, a közigazgatás költségvetésébe az állami költségvetésen kívül az egészségügyi biztosítók, a szociális biztosító, más állami alapok, a megyei és a helyi önkormányzatok költségvetései is bele tartoznak. Mindezzel az államadósság felkúszik a GDP 65 százalékára. Mintegy két év alatt 15 százalékponttal, ami rohamos növekedés. 

Mit takar ez a temérdek szám? Valós alapokra helyezi a kormány a jövő évi költségvetést? Egyáltalán, hogyan akarja a kormány jövőre 2 milliárddal lefaragni az állami kiadásokat? 

A következő módon: 350 millióval megnövelné a szociális tárca keretét – ebbe foglaltatik a szerényebb 13. nyugdíj –  200 millióval az egészségügyi tárca keretét – elég lesz a világjárvány idején, tekintettel az egészségügy állapotára? – 100 millióval pedig az oktatásügy keretét. A többi tárca jövőre az ideinek megfelelő összeggel gazdálkodhat, vagy jelentősen lecsökken a költségvetése. Az előbbi állításra példa az agrártárca, míg az utóbbira a közlekedési tárca esete. Az önkormányzatok számára rossz hír, hogy a 2018-2019-ben megvalósított legiszlatív lépések, a források nélkül az önkormányzatokra átruházott számos állami hatáskör 2021-ben még inkább sújtani fogja az önkormányzatokat, mint idén. Az újabb terhekről nem is beszélve, mint például az ételmaradék osztályozott hulladékként való begyűjtése és folyamatos likvidálása. 

Játsszunk el a gondolattal: mi lenne, ha az idei év végéig alábbhagy a járvány, nem lesz 3. és 4. hullám vagy ha mégis, akkor a mostaninál jóval kisebb szárnycsapásokkal. Nos, akkor az adóbevételek növekedési pályára állnak, a bevételi oldal némileg megnövekedhet és a kiadási oldal alaposan lecsökkenhet, akár 20-30 százalékkal. Mindez üdítő hatással lenne a költségvetés és az államháztartás hiányára. Ám ha a járvány tovább fog tombolni, akkor a bevételi oldal eltervezett magassága korántsem teljesül (alaposan lecsökkennek az adóbevételek) a kiadási oldal jelentősen megnövekedhet.  

Ezzel elérkeztünk a jövő évi költségvetés legnagyobb kockázatához. Az pedig a járvány további folyamata, ennek következtében pedig a hazai gazdaság általános állapota, a válság mélysége.

Mert ha tovább mélyül a válság, további kis- és közepes vállalatok szűnnek meg, a kreatív ipar (sport, kultúra, reklám, utazások, rendezvények) nem támad fel hamvaiból, a Kurzarbeit kevésnek bizonyul a nagyipari vállalatok számára, vagy jelentősen lecsökken termékeik iránt a külföldi kereslet, akkor nagyon nehezen lesz tartható a hazai gazdaság egyensúlya, az államháztartás fenntarthatósága alapjaiban roppanhat meg.  Ám legyünk optimisták, számoljunk a kedvező forgatókönyvvel, hogy 2021-ben a gazdaság elindul a felfelé ívelő pályán.

Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke

Hirdetés

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.05.10.

NB1: második helyen végzett az ipolysági Urblík József csapata

Urblík József (Puskás Akadémia) az éremátadás után (fotó: Gáspár Ákos) A Puskás Akadémia FC hazai pályán 5-0 arányban…

2021.05.11.

Nem fejezik be az őszi fociidényt

Illusztrációs felvétel (facebook.com) A szurkolók nagy része örült annak, hogy május végén folytatódhatnak az alacsonyabb osztályú labdarúgó bajnokságok.…

2021.05.12.

Magyar Templom-felújítási Program: Kárpát-medence-szerte 1800, a Felvidéken 101 szentélyt újítanak fel

A magyar kormány támogatásával folytatódik az anyaország és a Kárpát-medence egyházi épített örökségének megújulása. A Magyar Templom-felújítási Program…

2021.05.13.

Magyar szemmel fotópályázat – felhívás

kulhonimagyarok.hu Az elmúlt több mint egy év mindannyiunk számára sok nehézséget és kihívást okozott. Ha csak egy tanulságot…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb