Hirdetés

Fotó: Csonka Ákos

Szent István koronájának vasból készült másolatát állította fel a Csemadok helyi alapszervezete a Garam menti Zselízen. A Szent Koronát az első világháborús emlékmű tetején helyezték el augusztus 20-a kapcsán, az Esterházy-park melletti Hősök Emlékkertjében.

A művet felszerelése előtt az új kenyérrel együtt áldotta meg Fóthy Zoltán (Zselízről származó) párkányi katolikus és ft. Révész Tibor zselízi református esperes az 56. Országos Népművészeti Fesztivál keretében.

„Régóta terveztük, hogy az emlékművet kiegészítsük valami kultikus elemmel. Korábban Turul-szobrot szerettünk volna elhelyezni a kónuszos objektumon, ám nem sikerült elegendő forrást találnunk egy bronzszoborra, ezért esett a választásunk a magyar államiságot megtestesítő szent szimbólumra. A művet az izsapi ezermester, Vörös László készítette el, aki a DAC zászlósaként jól ismert felvidéki berkekben, maga is több köztéri emlékhelyet állított, ennek kapcsán alakult ki az ismeretség. Az emlékmű a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet közreműködésével a Csemadok és a zselízi DAC-drukkerek, YBS-tagok hozzájárulásából valósult meg”

– mondta el Csonka Ákos városi képviselő, az emlékmű állításának kezdeményezője.

Fotó: Csonka Ákos

Az első világháborús emlékművet még a Trianon utáni években állíttatták. Szerepel rajta az első nagy világégésben elesett valamennyi zselízi katona. Az objektumot 1993-ban a Csemadok helyi alapszervezete és Tóth Gyula garammikolai kőfaragómester újította fel, így kézenfekvő volt, hogy a mostani Szent Koronával való kiegészítést is ő, illetve a fia, Endre realizálta, akik a magyar emlékművek elkötelezett támogatói.

„A projekttel egy újabb méltó szimbólummal tettünk tanúbizonyságot múltunk előtt tisztelegve, mindazonáltal nem tettünk le róla, hogy a jövőben visszaállítsuk az 1945-ben ledöntött Turul-szobrunkat is, amennyiben találunk rá támogatót”

– tette hozzá Csonka.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.09.26.

Generációk ha találkoznak… őszi fesztivál Zselízen

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc Bár nem éppen meleg őszi napsütésben, de aktív közösségben és jó hangulatban telt a…

2022.09.29.

Erős listát állított Zselízen a Szövetség, Juhász András polgármesternek nincs kihívója

Fotó: Csonka Ákos/Felvidék.ma Ugyan nem teljes 12 fővel, csak kilenccel, de erős jelöltekkel és komplex programmal vág neki…

2022.09.29.

Apa, Anya, Pia – a Komáromi Jókai Színházban

Szeptember 30-án (pénteken) 19 órai kezdettel látható a Komáromi Jókai Színházban Lucskay Róbert–Forgács Miklós–Czajlik József Apa, Anya, Pia…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb