Torta je pomenovaný po Pál Antal Esterházy, narodený vo Viedni v roku 1786. Významný politik navštívil veľvyslanectvá v Londýne a Paríži, najskôr ako tajomník, a potom konkrétne požiadali ho o vyslanca v Londýne, čo ukazuje talent človeka. Hral dôležitú diplomatickú úlohu v napoleonských vojnách. Zúčastnil sa významných udalostí  a korunovácií  v celej Európe, kde zastupoval Monarchiu. V roku 1842 sa vrátil do Maďarska. V roku 1848 sa stal ministrom vlády Batthyányovcov. Vďaka dobrým vzťahom vo Viedni vždy zastupoval Maďarov, žiaľ, s malým úspechom.

Pál Antal Esterházy (zdroj: wikipédia)

V období  Esterházy sa cukrárenský priemysel začal javiť ako samostatný priemysel. Nič nedokazuje to lepšie, ako skutočnosť, že István Széchenyi, ako prvý, spomínal pojem cukrár vo svojej práce Hitel. Okrem kaviarní  v ére sa otvoria aj prvé cukrárne, kde sa s príchodom remeselnej výroby objavia nové druhy sladkostí. Počas týchto čias sa pečú aj prvé torty, ale len na väčšie udalosti ako svadby, krstiny, narodeniny.

Neexistujú žiadne presné informácie o tom, prečo bola torta pomenovaná podľa neho, ale môžeme oprávnene veriť, že vážená osobnosť Esterházyho a špecialita torty nie sú náhodou. Torta pozostáva z piatich piškótového cesta obsahujúcich iba orechy a vanilkového krému.

Táto tradičná sladkosť je súčasťou modernej stravy, pretože neobsahuje múku, takže ju môžu konzumovať aj tí, ktorí múku nemôžu jesť zo zdravotných dôvodov alebo z dôvodov životného štýlu.

Torta Esterházy nie je ako dnešné trendy torty vysoké, je to nízka, tradičná okrúhla torta s výrazným vzorom navrchu. Samozrejme, že akýkoľvek tvar a výška sa dá dosiahnuť vynásobením prísad. 

Prajem všetkým príjemné pečenie!

(foto: Adrienn Gyekiczky)

Ingrediencie:

Cesto:
10 vaječných bielkov
30 dkg cukru
35-40 dkg vlašských orechov

 

Krém:
2,5 dl mlieka
2 balenia vanilkového cukru
kukuričný škrob
6 žĺtkov
6 dkg cukru
30 dkg masla

 

Vrch:
marhuľový džem
1 vaječná bielka
práškový cukor podľa potreby
čokoláda na varenie

 

Príprava:

Pripravte si formu na tortu s priemerom 23 cm alebo 25 cm, s pomocou formy nakreslite na pripravený papier na pečenie dva kruhy. Pečieme 5 piškótového cesta, 2×2 vo dvoch plechoch,a  jedno vo forme, ktoré bude tiež potiahnuté papierom na pečenie. Predhrejte rúru na 200 stupňov.

Začneme šlahať vaječné bielky s kuchynským robotom, keď je penová hmota napoly tvrdá, postupne pridávame cukor. Pridajte orech k pene ak je už pena trvdá, ale zamiešajte len vareškou. Cesto rozdeľte na päť častí, vyhladte na papier a pečte asi 10 minút.

Mlieko treba zohriať. Vaječné žĺtky zmiešajte s dvoma polievkovými lyžicami kukuričného škrobu, pridajte cukor, vanilkový cukor a vmiešajte do teplého mlieka. Miešajte, kým nezhoustne, ale nevarte. Maslo porazte mixérom a zamiešajte do vychladeného krému. Cesto a krém sú zostavené tak, aby hrúbka vrstvy krému a hrúbka cesta boli približne rovnaké.

Na vrch neaplikujte krém, iba ho omotajte okolo boku. Vrchnú časť ľahko natrite marhuľovým džemom. Nad vodnou parou zmiešajte jedno vaječné biele s práškovým cukrom a rozpustite čokoládu na varenie v miske tiež nad vodnou parou. Do vaječných bielkov pridávame dostatočný práškový cukor, aby fondant nebol príliš tekutý, aby nevytekal z vrchu. Roztierajte ho na tortu. Roztopená čokoláda sa plní do sáčku. Ozdobte prúžkami pomocou sáčky, a špáradla. Musíme pracovať rýchlo, aby hmota alebo čokoláda nevyschli. Posypeme orechy na bok. Dajte tortu na pár hodín do chladničky.

Dobrú chuť prajem!

Adrienn Gyekiczky

 

Značky:,

Pridám komentár
Čítajte viac

Prihláste sa na odber nášho newsletteraa my vám pošleme najaktuálnejší REflex magazín

Zaregistrujte sa na odber newsletteru

Prosím čakajte...

Ďakujeme za registráciu!

Šahy Slovensko
Najčítanejšie