Kôpor je veľmi užitočná liečivá rastlina, no vieme o ňom pomerne málo. Má charakteristickú chuť, preto ho alebo zbožňujú, alebo ho nemôžu ani cítiť. Aj ja patrím do druhej skupiny. Slovo kôpor som používala akurát vo veršoch riekanky : „Zhorela ti zápraška, presolila si kôprovú omáčku!”. Ale potom som ochutnala kôprovú omáčku svokry, odvtedy ju robím podľa jej receptu.
Kôpor s obľubou používali aj starovekí Egypťania, Gréci a Rimania ako koreninu, jeho semienka hrýzali proti tráviacim problémom. Pre Rimanov bol symbolom energie a sily. Z jeho plodu lisovali olej, s čím si natierali svoje telo gladiátori pred súbojmi, aby sa stali neporaziteľnými. Dnes ho používajú výrobcovia parfémov: kôprový olej je tajnou esenciou niektorých slávnych parfémov.
Kôpor je obľúbená bylinka, môžeme použiť jeho listy, plody v čerstvej alebo aj v sušenej forme. Čerstvý kôpor má silné antioxidačné účinky, je výborným zdrojom vitamínu C. Obsahuje ešte vitamíny A, riboflavín, B1-, B2-, B3-, B6-, E, kyselinu listovú, pektín, vápnik, železo, meď, horčík, sodík, fosfor, zinok a veľké množstvo vlákniny.
Kôpor v Karpátskej kotline má dôležitú úlohu v gastronómii. Jednotlivé národné kuchyne ho používajú veľmi často. Kôprovú omáčku, ktorú si pripravíme teraz, v našom regióne konzumujú predovšetkým s knedľami. Môže sa podávať aj k fašírkam alebo k rôznym druhom pečeného mäsa. Minulý víkend som ju pripravila k pečenému kolenu, môžem povedať, že všetky chute boli harmonické. Tento recept odporúčam každému!
Ingrediencie:
1 kytička kôpru, soľ, cukor, ocot, 1 téglik smotany, 2 PL múky.
Postup:
Kôpor nakrájam na drobno, dám variť do cca. 1,5 -2 l vody s malou lyžičkou soli. Zo smotany a múky spravím zátrepku, ktorú prilejem do vriacej vody s kôprom. Na dochutenie môžeme pridať cukor, alebo ocot podľa chuti, prípadne ešte aj soľ. Omáčku môžeme pripraviť jednoducho a rýchlo, výborne dopĺňa náš obed.
Prajem Vám príjemné varenie a dobrú chuť!
Pridám komentár