A kapor igen hasznos gyógy- és fűszernövény, mégis keveset tudunk róla. A kapor sokáig csak az emlékezetemben megmaradt gyermekmondókából volt ismerős:

„Odaégetted a rántást, elsóztad a kapormártást!”

Jellegzetes íze miatt ellentmondásos a fogyasztók körében, vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Én is a második csoportba tartoztam, míg először meg nem kóstoltam anyósom kapormártását. Azóta is az ő receptje szerint készítem.

(pixabay.com)

Az ókori egyiptomiak, görögök és a rómaiak is kedvelték, mint ételfűszert, a magját pedig az emésztés elősegítésére rágcsálták. A rómaiak számára a kapor az energia és az erő szimbóluma volt. A gladiátorok például a terméséből sajtolt olajjal dörzsölték be testüket a viadalok előtt, hogy titokzatossá és sebezhetetlenné tegyék vele magukat. Ez a szokás mára a parfümgyártók alkalmazásává szelídült: nagyon sok híres parfümház titkos esszenciájának alapanyaga.

A magyar nyelv a kapor szót a szláv nyelvekből vette át. A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.

Az kapor a Kárpát-medencében jelentős gasztronómiai szerepet tölt be, minden konyhában előszeretettel használják. Lássuk is, hogyan készül a kapormártás, amit legtöbbször térségünkben szintén knédlivel fogyasztanak. Gyakran tálalják sült húsok, fasírt mellé. Hogy mindkettő tökéletes kiegészítője, ezt tapasztalatból mondhatom. Múlt hétvégén sült csülök mellé készítettem, és nagyon harmonikus volt az ízhatás. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Hozzávalók:

1 csokor kapor, só, cukor, ecet, 1 doboz tejszín, két evőkanál liszt.

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

Elkészítése:

A kaprot apróra vágom, felteszem egyet forrni, kb. 1,5 -2 liter vízbe egy kávéskanál sóval. Közben elkészítem a simára kevert habarást a lisztből és a tejszínből. Behabarom vele a forrásban lévő ételt, és ízesítem cukorral, ecettel, ízlés szerint. Ha kevés a só, még azt is lehet hozzáadni. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és különleges kiegészítője lehet az ebédünknek.

(fotó: Gyekiczky Adrienn)


Kellemes főzést, jó étvágyat kívánok mindenkinek, aki kipróbálja!

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb