Kôpor je veľmi užitočná liečivá rastlina, no vieme o ňom pomerne málo.  Má charakteristickú chuť, preto ho alebo zbožňujú, alebo ho nemôžu ani cítiť. Aj ja patrím do druhej skupiny.   Slovo kôpor som používala akurát vo veršoch riekanky : „Zhorela ti zápraška, presolila si kôprovú omáčku!”. Ale potom som ochutnala kôprovú omáčku svokry, odvtedy ju robím podľa jej receptu. 

(pixabay.com)

Kôpor s obľubou používali aj starovekí Egypťania, Gréci a Rimania ako koreninu, jeho semienka hrýzali proti tráviacim problémom.   Pre Rimanov bol symbolom energie a sily.   Z jeho plodu lisovali olej, s čím si natierali svoje telo gladiátori pred súbojmi, aby sa stali neporaziteľnými.  Dnes ho používajú výrobcovia parfémov: kôprový olej je tajnou esenciou niektorých slávnych parfémov.

   Kôpor je obľúbená bylinka, môžeme použiť  jeho listy, plody v čerstvej alebo aj v sušenej forme. Čerstvý kôpor má silné antioxidačné účinky, je výborným zdrojom vitamínu C.   Obsahuje ešte vitamíny  A,  riboflavín, B1-, B2-, B3-, B6-, E, kyselinu listovú, pektín, vápnik, železo, meď, horčík, sodík, fosfor, zinok a veľké množstvo vlákniny.

   Kôpor v Karpátskej kotline má dôležitú úlohu v gastronómii. Jednotlivé národné kuchyne ho používajú veľmi často. Kôprovú omáčku, ktorú si pripravíme teraz, v našom regióne konzumujú predovšetkým s knedľami. Môže sa podávať aj k fašírkam alebo k rôznym druhom pečeného mäsa.  Minulý víkend som ju pripravila k pečenému kolenu, môžem povedať, že všetky chute boli harmonické. Tento recept odporúčam každému!

(foto: Adrienn Gyekiczky)

Ingrediencie:

1 kytička kôpru, soľ, cukor, ocot, 1 téglik smotany, 2 PL múky.

(foto: Adrienn Gyekiczky)

Postup:

Kôpor nakrájam na drobno, dám variť do cca. 1,5 -2 l  vody s malou lyžičkou soli. Zo smotany a múky spravím zátrepku, ktorú prilejem do vriacej vody s kôprom.   Na dochutenie môžeme pridať cukor, alebo ocot podľa chuti, prípadne ešte aj soľ.  Omáčku môžeme pripraviť jednoducho a rýchlo, výborne dopĺňa náš obed.

Prajem Vám príjemné varenie a dobrú chuť!

Značky:, ,

Pridám komentár
Čítajte viac

Prihláste sa na odber nášho newsletteraa my vám pošleme najaktuálnejší REflex magazín

Zaregistrujte sa na odber newsletteru

Prosím čakajte...

Ďakujeme za registráciu!

Šahy Slovensko
Najčítanejšie