Inzercia

Chlieb je v mnohých kultúrach hlavným porkmom. V kuchyni rôznych národov ho pečú z rôznych ingrediencií a v rôznych formách. O jeho starodávnom pôvode svedčí aj to, že sa chlieb každodenný objaví aj v najdôležitejšej modlitbe kresťanov.

Voľakedy chlieb piekli doma v peci, ale časom to nahradila sériová výroba.  Dnes sa zase dostáva do povedomia, že domáci chlieb bez rôznych konzervantov a prísad je oveľa chutnejší a vydrží dlhšie ako ten, ktorý si kúpime v obchode.  Ja pečiem chlieb hlavne na sviatky. K chutnému, chrumkavému domácemu chlebu sa výborne hodí aj „nepravá” paštéta z husacej pečene.  Paštéta je vyrobená taktiež bez konervantov,  spolu s domácou šunkou môže byť podávaná na veľkonočnom stole.

(foto: Adrienn Gyekiczky)

Ingrediencie zemiakového chleba: 1 kg hladkej múky, 5 dkg droždia, 3 KL soli, 3 KL octu, 5,5 dl vody, 2 veľké uvarené zemiaky.

Do 1 dl vody pridáme 1 KL cukru, trošku múky a droždie, potom to necháme vykysnúť.  Do veľkej misy pripravíme múku, soľ a ocot, všetko musí mať izbovú teplotu. Uvarené zemiaky nastrúhame do misy.  Nalejeme vykysnuté droždie, pridáme zvyšnú vodu a cca. 20 cesto vymiesime. Potom ho asi 20 minút necháme kysnúť.  Cesto vyvaľkáme, aby sme odtsránili bublinky, potom ho prehnetieme a ešte ho necháme 20 minút kysnúť. Tento úkon si zopakujeme ešte raz  (vyvaľkáme, prehnetieme a necháme kysnúť). Potom z cesta vytvarujeme bochník, vrch bochníka zarežeme na troch miestach a preložíme ho na plech, kde necháme kysnúť ďalších 20 minút.  Rúru  predhrejeme na  220 stupňov.  V horúcej rúre ho pečieme cca. hodinku. Keď ho vyberieme z rúry, upečený chlieb potrieme vodou a čistou kuchynskou utierkou ho zakryjeme približne na 15 minút.  Tento recept môžeme zmeniť podľa chuti, ja do cesta pridávam aj ľanové semienka, tekvicové jadierka a rascu, zemiaky môžeme aj vynechať.

Ingrediencie „nepravej” paštéty z husacej pečene: pol kg kuracej alebo bravčovej pečene, 25 dkg bravčovej masti, 4 vajcia, 1 téglik smotany na varenie .

Surovú pečeň pomelieme na mlynčeku. Pridáme rozpustenú bravčovú masť, 4 vajcia a smotanu. Surovú paštétu vlejeme do vymastenej a strúhankou posypanej  tepluvzdornej formy alebo misky. Na 180 stupni ju pečieme do zlatista. Necháme vychladnúť, potom ju môžeme podávať.  Soľ do surovej paštéty nepridáme, osolíme iba pred podávaním. V chladničke ju môžeme uchovávať aj niekoľko dní, ale  tak dlho nevydrží.

Dobrú chuť!

Adrienn Gyekiczky

Značky:, , ,

Pridám komentár
Čítajte viac
2021.11.24.

Aliancia: Lockdown bez plánu na odškodnenie prevádzok ekonomiku položí

Pripomína, že najúčinnejšou zbraňou v boji s pandémiou je očkovanie, hlavne pre najohrozenejších seniorov. Ak sa vládna koalícia…

Prihláste sa na odber nášho newsletteraa my vám pošleme najaktuálnejší REflex magazín

Zaregistrujte sa na odber newsletteru

Prosím čakajte...

Ďakujeme za registráciu!

Šahy Slovensko
Najčítanejšie