A kenyér a legtöbb kultúrának az egyik fő étele lett. Különböző hozzávalókból, eltérő formában, alakban jelenik meg az egyes népek konyhájában. Ősi eredetét, fontosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a keresztények legfőbb imájában is említésre kerül a „mindennapi kenyér”.

Régen a kenyeret mindig otthon sütötték a kemencében, ezt idővel felváltotta a tömeggyártás. Mostanában egyre inkább visszatért a köztudatba, hogy a tartósítószerek és mesterséges adalékok nélküli otthon sütött házi kenyér sokkal finomabb, tartósabb lehet. Én főleg ünnepeken szoktam  kenyeret sütni. A friss kenyérhez kiválóan illik az otthon készített „hamis” libamájpástétom.  A szintén tartósítószerek nélkül készült pástétom a hagyományos sonka mellett felkerülhet akár a húsvéti vendégváró hidegtálra is.

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

A krumplis kenyér hozzávalói: 1 kg sima liszt, 5 dkg élesztő, 3 kávéskanál só, 3 kávéskanál ecet, 5,5 dl víz, 2 nagy főtt burgonya.

Az élesztőt 1 dl vízben egy kiskanál cukorral és egy pici liszttel felfuttatjuk. Közben egy nagy tálban megkészítjük a szobahőmérsékletű lisztet, sót, ecetet. Belereszeljük a két főtt burgonyát is. A felfutott élesztőt is beleöntjük, és a maradék vízzel 20 percen keresztül dagasztjuk. A bedagasztott tésztát letakarva 20 percig kelni hagyjuk. Utána kinyújtjuk, jól kinyomkodva belőle a levegőbuborékokat, négy felől meghajtogatjuk, és ismét 20 percre letakarva félretesszük kelni. Ezt a műveletet még egyszer megsimételjük  (kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük). Az utolsó dagasztás után a tésztából kenyeret formázunk, a tetejét 3 helyen bevágjuk, és tepsibe téve kelesztjük még 20 percet. Közben 220 fokra előmelegítjük a sütőt. A forró sütőben kb. egy óráig sütjük.  Amikor kivesszük, a megsült kenyeret vízzel lekenjük, és a tiszta konyharuhával letakarjuk egy negyed órára. Ízlés szerint variálható, szoktam beletenni lenmagot, tökmagot, köménymagot is, és a burgonyát ki is lehet hagyni belőle.

A „hamis” libamájpástétom hozzávalói: fél kg csirke- vagy sertésmáj, 25 dkg sertészsír, 4 db tojás, egy doboz tejszín.

A májat nyersen ledaráljuk húsdarálón. Hozzákeverjük a kissé megolvasztott sertészsírt, a 4 tojást és a tejszínt. A folyékony állagú nyers pástétomot egy kivajazott, zsemlemorzsával kiszórt hőálló tálba, kisebb tepsibe vagy bármilyen formába öntjük. 180 fokon megsütjük, amíg a teteje meg nem pirul. Hagyjuk kihűlni és utána fogyaszthatjuk. Sót nem szabad beletenni, mert megkeményedik, csak fogyasztáskor sózzuk.  Hűtőszekrényben napokig eláll, kivéve, ha hamar elfogy.

Jó étvágyat kívánok!

Gyekiczky Adrienn

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb