Bábovka patrí medzi najjednoduchšie dezerty, môžeme ju pripraviť veľmi rýchlo a je vhodná na každú príležitosť. Pečenie bábovky zvládnu aj mladé gazdinky-začiatočníčky. Mamičky ju môžu zabaliť svojim deťúrencom na desiatu. Voľakedy ju piekli iba z kysnutého cesta, no dnes už poznáme aj recepty, v ktorých sa používa kypriaci prášok.
Ingrediencie: 5 vajec, 7 PL kryštálového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, ½ kypriaceho prášku, 7 PL polohrubej múky, 1 dl oleja, 1 PL kakaového prášku.
Žĺtky vymiešame do penista s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom v menších dávkach pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a na konci prilejeme aj olej. Polovicu cesta vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Do druhej polovice zamiešame kakaový prášok a nalejeme ju na vanilkové cesto. Podľa chuti môžeme pridať hrozienka, sekané orechy, kúsky čokolády alebo sušené ovocie. Pečieme cca. 30-35 minút na 180 stupňoch. Hotovú bábovku necháme vychladnúť, až potom ju vyklopíme z formy. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Prajem Vám príjemné pečenie a dobrú chuť!
recept a foto: Adrienn Gyekiczky
Pridám komentár