Ak už je tu dobré počasie, všetci radi varíme v prírode. Zoberieme si kotlík, veľkú varechu, na dvore vznikne ihneď veľká trma-vrma. Z kotlíkových jedál sú najpopulárnejšie rôzne guláše a samozrejme halászlé. Pred pár rokmi som sa oboznámila s ďalším výdatným jedlom, ktoré pripravíme iba z niekoľkých ingrediencií, a predsa výsledok veľmi chutný – šlambuc.
Šlambuc bol pôvodne pokrmom pastierov, varili ho z cestovín, zemiakov a slaniny, dnes pridávame aj červenú mletú papriku.
Ja varím šlambuc nasledovne:
Ingrediencie /na stredne veľký kotlík/:
2 kg zemiakov,
4 hlávky cibule,
30 -35 dkg slanina z mangalice,
údená klobása,
soľ,
čierne korenie,
mletá paprika,
rasca,
3 paradajky,
2 zelené papriky,
cca. pol kg cestovín “lebbencs”.
Príprava: Slaninu pokrájame na kocky a škvaríme ju, Mäkké oškvarky vyberieme , do horúcej masti dáme pokrájanú cibuľu a zelenú papriku, dusíme do sklovita. Potom pridáme klobásu, ktorú chvíľku smažíme a môžeme pridať aj paradajku. Potom to okoreníme soľou, čiernym korením, rascou a mletou paprikou. Pridáme zemiaky a podlejeme vodou v takom množstve, aby boli všetky suroviny vodou prikryté. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme aj cestoviny. Varíme, kým nezmäknú aj cestoviny. Miešame iba prudkým pootáčaním kotlíka.
Pred podávaním pridáme aj oškvarky. Podávame s kyslými uhorkami a s čerstvým chlebom.
fotky: Adrienn Gyekiczky
Pridám komentár