Ahogy elkezdődik tavasszal a jó idő, szeretünk kint főzni a szabadban. Előkerülnek a bográcsok, a hatalmas fakanalak, elindul a nyüzsgés és a főzés is az udvaron.  A bográcsban főtt ételek közül a legnépszerűbbek a különböző gulyások, halászlevek. Pár éve ismertem meg egy szintén bográcsban készült egytálételt, ami nagyon kevés hozzávalóból készül, mégis nagyon ízletes – ez a slambuc.

A Magyar Néprajzi Lexikon rengeteg nevét ismeri: szuszinka, öhöm, handabakáré, betyáros, topogó, de nevezték öreglebbencsnek, pirított lebbencsnek és gombótának is. A slambuc eredetileg egy tésztából és krumpliból készülő, szalonnával ízesített pásztorétel, de ma már a pirospaprika is elkerülhetetlen alkotóeleme.

Nálunk így készül a slambuc:

Hozzávalók egy közepes nagyságú bográcshoz:

2 kg burgonya,
4 fej vöröshagyma,
30 -35 dkg mangalica szalonna,
egy szál füstölt kolbász,
só,
bors,
pirospaprika,
kömény, 
3 db paradicsom,
2 db zöldpaprika,
kb. fél kg lebbencstészta.

Elkészítés: először a kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk. Amikor megpirult, kiszedjük a zsírból a megpirult szalonnakockákat, a hagymát üvegesre pirítjuk, a zöldpaprikát megfonnyasztjuk. Ekkor jöhet bele a kolbász, amit szintén picit pirítunk, majd a paradicsom. Ezután kerülnek bele a fűszerek, a só, a bors, a kömény és a pirospaprika, ami így nem fog megégni, mert az előtte belekerült paradicsom kicsit lehűti a zsírt. Utána beletesszük a krumplit és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a krumpli félig már megfőtt, jöhet bele a lebbencstészta. Addig főzzük, míg a krumpli és a tészta is megpuhul, és a levet magába szívja. Keverni ilyenkor már nem ajánlatos, csak ide-oda forgatni a bográcsot.

Tálalás előtt beletesszük a pirított szalonnát is. Kovászos uborkával, friss kenyérrel tökéletes.


a képek a szerző felvételei

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb