A hét elején már adtunk hírt az ipolysági munkaértekezletről, akkor Filip Mónika oktatásügyi államtitkárt és az esemény szervezőit kérdeztük. Valahol mégis környékünk magyar középiskoláié volt a főszerep, éppen ezért három iskolaigazgatót is felkértünk az esemény értékelésére…

PETREZSÉL ZSUZSANNA
az ipolysági Szondy György Gimnázium igazgatónője

Kistérségünk örömmel fogadta az államtitkár és főigazgató asszonyt. Örültünk, hogy látogatásukkal megtiszteltek bennünket. Egy olyan találkozóra került sor, amelyre az elmúlt évtizedekben nem volt példa.

Az Ipoly- és Duna-mente különleges helyet képvisel a magyar tanítási nyelvű középiskolák körében. Mivel kevesen vagyunk, a fennmaradásunkért való küzdelem egyre nehezebb. Ezért is volt nagy öröm számomra, hogy a vendégek felvázolták elképzeléseiket a nemzetiségi oktatás törvénytervezetének, valamint a szlováknyelv-oktatás módszertani reformjának előkészítése terén. Támogatásukról és segítségükről biztosítottak bennünket, hiszen fontosnak tarják úgy a kisebbségi iskolák színvonalának emelését, mint kisebbségi nyelv használatát. A talákozó folyamán meghallgatták a jelenlévő középiskolák vezetőinek gondjait, problémáit.

Számomra a találkozó legnagyobb hozadékát az emberséges hangú konstruktív megbeszélés nyitottsága és a közös nevező megtalálása jelentette.

Mindkettőjüknek nagyon sok erőt és kitartást kívánok a jövőben! Köszönjük!

CSERBA KATALIN
a zselízi Comenius Gimnázium igazgatónője

Az élet minden területén a problémamegoldás, az előre lépés mozgató rugója a párbeszéd. Egy olyan párbeszédé, ahol a felek nemcsak beszélnek, de mondanak is, és nem csak hallgatják, de meg is hallgatják a másikat. Érzésem szerint egy ilyen találkozó volt ez is, amely az együttműködés lehetőségének egészen új formáját tárta elénk.

Üdítő volt számomra az is, hogy kizárólag szakmai vonalon folyt a beszélgetés, senki sem érezhette azt, hogy politikusi frázisok uralják a hangulatot. Az államtitkárnőnek, magunknak is, nagyon szorítok, hogy a terveket sikerüljön megvalósítani, hisz azzal mindannyiunknak tisztában kell lennie, hogy az iskolaügyben jelenleg áldatlan állapotok uralkodnak.

PÁLFFY DEZSŐ
az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola igazgatója

A találkozót mindenképpen pozitívan értékelem. Az egyik pozitívum, hogy a meghívott iskolaigazgatóktól első kézből hallotta az államtitkárasszony az iskolák helyzetét, problémáit. Egyedül én képviseltem a régió egyházi intézményeit, hiányoltam néhány kollégám jelenlétét.

Bizakodásra ad okot, hogy a megújult nemzetiségi osztály konkrét problémáinkat szeretné orvosolni. Mivel a mi iskolánk iskolaközpontként működik, én érzékelem nem csak a középiskolák, de az óvodák és az alapiskolák gondjait is. A találkozón kértem, hogy prioritást élvezzen számukra a szlovák nyelv oktatásának megváltoztatása a magyar iskolákban, mivel minden évben nagyon sok magyar gyereket vesztünk el a beiratkozásoknál abból az indokból, hogy a magyar iskolában nem tanulnak meg megfelelően szlovákul. Módszereket, tankönyveket és hozzáállást kell változtatni ezen a téren.

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb