A 2020-as évet nem csupán a COVID-19 járvány tette változatossá. Ami a vidékünket illeti, a tavaszi és koranyári időjárásról is elmondhattuk, hogy egészen szokatlan, mondhatni baljós. Először többhónapos szárazság, utána özönvízszerű esőzések. Vajon mindez milyen hatással lesz a termésre? A régió három tapasztalt szakembere próbál választ adni a kérdésre…  

Celina István
agrárvállalkozóNagytúr 

A tavaszi, csapadékmentes időjárás minden mezőgazdászt aggodalommal töltött el. A tápanyagpótlást igyekeztünk levéltrágyázással megoldani. A viszonylag hűvös tavaszi időjárás és a május végén megérkezett csapadék úgy tűnik, megmentette az idei termést.

Július 6-án kezdtük meg a betakarítást, és az eddigi eredmények alapján elmondhatjuk, hogy mind az őszi árpa, mind az őszi búza és a repce esetében is átlagon felüli a termés, ami természetesen megelégedéssel tölt el minket.  

Az ősszel erős gyökereket képző növények át tudták vészelni a nehéz időszakot, és kellemes meglepetést okoztak a termés nagyságával és minőségével. A tavaszi vetésű napraforgó és kukorica a csapadék jóvoltából szintén lábra kapott és ígéretesen néz ki. 

Dr. Ing. Palik László
mezőgazdászZselíz 

A termésbecslés komoly, összetett dolog. Függ a régió adottságaitól. Pontosabban a talajok minőségétől, az agrotechnikai műveletek megválasztásától, a csapadék mennyiségétől – összetételétől, a növényi fajták megválasztásától stb.  

Az ősszel elvetett árpa és búza az általam várt gyenge eredmények helyett viszonylag jó hozamokat mutat minőségben és mennyiségben. Az őszi káposztarepcétől egy közepes mennyiségű termést várok. A tavaszi árpa a kései csapadék megérkezése után jól “összeszedte” magát. 80 %-os termésátlag várható.  

A kukorica és napraforgó igen érdekes növénynagysági különbségeket produkál az állományban – parcellában. Esetenként a növényi magasság eléri a 200 cm-t, de van 20 cm-es is. Ahol a talaj taposott vagy szárazabb volt vetéskor, ott megkésve kelt ki a vetőmag. A napraforgó elérheti a 3 tonnás, a magkukorica pedig a 8-9 tonnás termésátlagot a jelenlegi helyzet alapján.  

Mráz Marian
mezőgazdász, Tesmag, Ipolyság

Őszi árpa, őszi búza és repce lett vetve ősszel – az aratás júliusban kezdődött. A szárazsághoz képest jó átlagtermése lesz az őszi árpának. A búza gyengébb lesz, 5 tonna/hektárral lehet számolni, ha azt a mennyiséget elérjük, már lehet örülni. A repce mindig meglepetéseket okoz, de a becslés 3 tonna/hektár. Annyival meg volnék elégedve, nem lenne túl veszteséges.  

Majdnem három hónapig nem esett, kevés csapadék volt márciusban, áprilisban és májusban. Ha hullott is valami, a szél hamar felszárította. Viszont trópusi hőségek sem voltak, a növények úgy gazdálkodtak a kevés vízmennyiséggel, hogy túléljenek.  

Öntözésre sajnos nincs lehetőség, ezeknél a hagyományos növényeknél nem is feltétlenül szükségszerű. Igyekeztünk a növényvédelmi standardot magasszinten megadni – oldott verzióban, levélen keresztül eljuttatni a tápanyagot. Hiába lett volna elszórva a műtrágya a földre, ha nincs csapadék, máig ott marad.  

Egész júniusban átlagon felüli, medárdi időszak volt, rengeteg esővel. Elég későn érkezett. A kukorica, a napraforgó és a szója növekedésére viszont jó hatással lehet. Hatodikán megkezdődött az ősziárpa aratása, aztán jönnek a búzafajták – itt, ha a mennyiségben nem is dől rekord, bízom az átlag feletti minőségben. Ha az idő kitartana egy-két hétig csapadékmentesen, mindenki elvégezhetné a betakarítást. Aztán jöhetne megint az eső, hogy az őszi betakarítandó terményekre is pozitív hatással legyen.  

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb