Talán a nyár az egyik olyan évszak az emberek számára, amikor több idő jut az olvasásra, hiszen a szabadságok, nyaralások ideje alatt a saját szórakozásunk, kikapcsolódásunk kerül az előtérbe. Olvasással kényeztethetjük kicsit a lelkünket, és kiszakadhatunk egy időre a mindennapi gondok világából. Három ipolysági hölgyet kérdeztünk legfrissebb olvasmányélményeikről, illetve arról, hogy a forró nyári napokra milyen olvasnivalót ajánlanak olvasóinknak. Lássuk a könyvajánlókat!

Dobos Szilvia
vállalkozó, üzletvezető

Három könyvet szeretnék ajánlani. Egy kedves kis történetet (nem csak) macska imádóknak, egy mélyebb utazást, amelyben fel kell tárnunk családunk múltját ahhoz, hogy megértsük elakadásainkat, félelmeinket és az irodalom nagy klasszikusát, ami az egyik legjobb amerikai regények között számontartott mű.

Az első ajánlatom Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája című könyve. Könnyed, mégis elgondolkodtató olvasnivaló a forró nyári napokon. A történetben Nana, imádott gazdája, Szatoru mellett utazik keresztül-kasul Japánon. Mindvégig rejtve marad miért is indultak útnak, illetve miért kellene bárkinél is otthagyni egy végtelenül kedves, ragaszkodó macskát. Olyan volt, mintha én is utaztam volna velük. Megindító történet, két magányos szív csodálatos egymásra találásáról, barátságról, elmúlásról.

A második könyv, amit most a nyáron olvastam Orvos-Tóth Noémi: Örökölt ​sors című könyve. Őszintén megmondva ennek a könyvnek a borítója hívta fel a figyelmemet. Megörültem a témájának, mert mindig is szerettem a pszichológiáról olvasni. Érdekes dolgokra világít rá, sok mindent más megvilágításba helyez saját magammal kapcsolatban. Elsősorban a megértésben segít, hogy ne ítéljünk el automatikusan valakit a viselkedése alapján, hanem nézzünk a dolgok mögé is. A könyv alapján a hozott sorsunkat nem tudjuk megváltoztatni, de tanulhatunk belőle, elfogadhatjuk és kezelhetjük. Mivel ez a könyv mindenkiről szól, így mindenkinek ajánlom!

Már régóta vágytam Francis Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby című könyvének az elolvasására. Pár éve csak a filmes verzióját láttam, ami nagyon tetszett. Szerencsére a regényben sem csalódtam: Jay Gatsby, a titokzatos milliomos felemelkedésének, tündöklésének és bukásának története sosem volt még ennyire aktuális. A 20. század egyik kiemelkedő világirodalmi alkotása művészi tökéllyel jeleníti meg az amerikai álom olyan örök témáit, mint a pénz és a hatalom bűvölete. Néha, ha szerelmesek vagyunk, sokkal jobban szeretjük azt az eszményképet, ami az illetőről bennünk él, mert valahol tudjuk, hogy a valódi énje talán nem is érdemes a szeretetünkre. A könyv összefoglalása röviden  ennyi. Ajánlom azoknak, akik vágynak a klasszikusok után, akik kicsit belekóstolnának az „amerikai álom“, a jazz, a szórakozás világába.

Gál Klaudia
vállalkozó, könyvesbolt-tulajdonos

Többszörösen nehéz feladat nyári olvasmánynak egy-két könyvet ajánlani. Egyrészt ilyenből nagyon sok van, a lista végtelen. A másik ok pedig a különböző igények, mivel sokan sokféle témájú könyveket kedvelnek, még a szórakoztató irodalom keretein belül is. Én maradok a kortárs magyar szerzők könyveinél, és a legyen az egyikük női író, a másik szerző pedig inkább férfiakat érdeklő témában ír.

Fejős Éva regényeivel nem régen ismerkedtem meg. Akkor vettem bakancslistára a könyveit, amikor három nap alatt kettőt is elolvastam, és nem azért, mert rövid olvasmányok, hanem mert nagyon érdekesnek, szórakoztatónak találtam. Könyveiben a történetek több szálon futnak, de a végére a jelenben mind találkoznak. A nápolyi vakáció című könyvében van egy kis rejtély, krimi, izgalom, de van nyári románc, tenger, olasz lakoma is. A Hotel Bali című regényében négy szívbéli barátnőt egy végzetesnek tűnő házibuli elsodorja egymástól, hogy aztán évek múlva találkozzanak, és tisztázzák döntéseiket, valamint azok következményeit.

Egy másik szerző, akit ajánlanék, az Réti László. Regényeiben Cameron Larkin felügyelő úgy jelenik meg, mint Jo Nesbo, történeteiben pedig, mint Harry Hole. Rajtuk keresztül, sajátos humorával azonnal belopja magát az olvasó szívébe. A szerző rendőri múltja garantálja a krimikben elvárt szakszerűséget. A Kaméleon – trilógia három részesnek indult (Kaméleon, Polip, Panda), de a siker folytatást igényelt, így hát a felügyelő a Vakond című könyvben is újabb bűnügyet göngyölít fel.

Az ajánlottak listája korán sem végleges. Érdekesnek találom még a történelmi regényeket is, pontosabban az angolszász történelemmel ismerkedem mostanában. Viszont ez a téma már kimerítené egy másik ajánló kereteit.

Kázmér Zsófia
az ipolysági Városi Hivatal dolgozója

Olvasás szempontjából a nyár a „könnyű olvasmányok” időszaka számomra. Olyan olvasnivalókat választok, melyek könnyen emészthetőek, lazább hangvételűek és nem igényelnek plusz gondolkodást, elmélkedést. Ezért a lelkemnek olyan művekkel szerzek örömet, mint pl. egy jó krimi a kedvenc írómtól, Leslie L. Lawrence-től, akinek nem csak legújabb könyveit olvasom, de vissza-visszatérek a 30 éve olvasottakhoz is. Történeteiben a nyomozás mellett megtalálható az adott ország történelme, csodás tájakon és kultúrákban találom magamat a Himalájától Izlandon keresztül egészen akár Mexikóig. Stílusa könnyed, ezért ajánlom mindazoknak, akik szeretik a rejtélyeket és türelmesen ki tudják várni a történet happy end-jét.

Előszeretettel olvasok olyan romantikus történeteket is, melyek történelmi háttérrel rendelkeznek. Ezekre jó példa Fábián Janka egy-egy könyve, vagy akár kedves barátnőm, Catalina Bianchi regényei, melyeket szintén sok szeretettel ajánlok mindenkinek, aki a meleg nyári napokon olvasással szeretne lazítani. A spiritualitást is közel érzem magamhoz, ezért is forgatom szívesen Pál Feri atya könyveit és tanulmányait, melyek nem csak megerősítenek hitemben, de motiváló jelleggel is bírnak és bizony a mostani kaotikus időszakban többünknek szüksége lehet az ilyen jellegű szellemi eledelre.

Arra biztatok mindenkit, hogy olvasson, mert az mellett, hogy az olvasás képességeinket fejleszti, még örömet is okoz!

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb