Jedinečné kávové špeciality, programy pre deti, výborné možnosti zábavy – takto by sme mohli charakterizovať Hero’s Café v Šahách. Podnik vedie 31-ročná mama troch detí z Vinice, Brigita Fábiánová. V našom rozhovore Vám prezradí, s akými ťažkosťami sa musela popasovať a prečo je dôležitá schopnosť z času na čas sa obnoviť.

(foto: REflex24Mátyás Morva)

Byť matkou je v istom zmysle tiež riskantné podnikanie.  Prečo sa chce stať matka troch detí podnikateľkou? Čo ťa k tomu motivovalo? 

Rada sa zabávam, a tiež rada pracujem s ľuďmi.  Ak sa ja cítim dobre, tak sa isto budú cítiť dobre aj ľudia okolo mňa. Je dôležité, aby existovalo miesto, kde sa všetci cítia dobre. 

Vždy si chcela byť majiteľkou pohostinstva? Ako ti napadlo otvoriť Hero’s? 

Hero’s som otvorila v roku 2015. Predtým mal podnik názov Brawo. Ako vysokoškoláčka som tam pracovala ako čašníčka. Majitelia mi ho ponúkli na predaj.  Najprv som to odmietla, no potom som v tom už videla fantáziu, tak som si ho kúpila.  Pracovala som tu rada, no chcela som usporiadať viac podujatí, ale bývalí majitelia mali iné predstavy. Po kúpe nasledovala asi dvojtýždňová menšia prestavba priestorov. Predtým sa dvere otvárali do fajčiarskej časti podniku, samozrejme sa mi to nepáčilo, takže som to zmenila. Po otvorení sme usporiadali večierky a párty každý týždeň.  

Študovala si na vysokej škole so zameraním na pohostinstvo?

Nie, študovala som v Brne chémiu, ale vysokú školu som neukončila, lebo v treťom ročníku som otvorila Hero’s a na štúdium som nemala dosť času. Po roku som chcela pokračovať vo svojich vysokoškolských štúdiách, ale potom som sa rozhodla,

že sa radšej budem venovať svojej práci. 

Z akých finančných zdrojov sa ti ako mladej vysokoškoláčke podarilo kúpiť si tento podnik?

Mala som šťastie, lebo mi mohli pomôcť rodičia. Pomohla mi moja mamička. Miestnosti iba prenajímam a čo sa týka zariadenia, zaobstarala som ju  pomocou rodiny.

Medzitým si sa stala mamičkou. Ako to išlo so  zosúladením tehotenstva a práce v Hero’s Café?

V júni roku 2017 som zistila, že čakám dieťa. V októbri som si zorganizovala svadbu, v novembri sme oslavovali 2-ročné jubileum otvorenia podniku, usporiadali sme obrovský večierok. Počas tehotenstva som až do konca pracovala. Vďaka dobrej logistike sa mi podarilo všetko zvládnuť na jednotku.   

Kto vymyslel pomenovanie Hero’s?

Podnik sme otvorili spolu s bývalým priateľom. Pomenovanie Hero’s bol jeho nápad. Je to kaviareň hrdinov! Ja som trvala na svojich nápadoch ohľadom interiéru. Chcela som tu vidieť kombináciu ružovej a fialovej farby, potom sme pridali aj žltú.

Si matkou štvor-, troj-, a jednoročného dieťaťa.  Ako sa ti darí zosúladiť prácu a výchovu tvojich ratolestí?

Priznám sa, niekedy je to veľmi ťažké. Keď pracujem, o moje deti sa starajú moji rodičia. Oni pracujú v noci, takže ráno o 9-ej už môžem ísť do práce, samozrejme nie na celý deň, iba na pár hodín.

Popri deťoch zvládneš aj prácu v noci

Ak je to potrebné, tak sobotu si môžem dovoliť, jedna noc do týždňa sa dá zvládnuť.

Tebe ako žene bolo ťažké presadiť sa v pohostinskom priemysle? Považuješ to za výhodu alebo skôr za nevýhodu?

Našťastie ma ľudia rešpektujú. Samozrejme stalo sa, že si ku mne dovoľovali, lebo si mysleli, že voči mladej žene sa môžu správať aj tak. Ale ja sa nenechám urážať. Raz jeden muž hodil tabuľku reserve na pult. Opýtala som sa ho, čo to má znamenať. Bol pobúrený, že som ho nespoznala, tvrdil, že je dôležitou osobou. To ma vôbec nezaujímalo, to si nikto nemôže dovoliť. Podnik je môj. Neobslúžila som ho a poslala ho preč. Keď máme večierok, pracujeme s bezpečnostnou službou.  Zamestnávam iba ženy, ide o ich bezpečnosť. Mám dobré vzťahy aj s nimi, ale aj s dodávateľmi. Nezáleží na tom, že som žena.

(foto: REflex24Mátyás Morva)

V čom spočíva úspech a zvláštnosť Hero’s  Café

Myslím, že našou silnou stránkou je rozmanitosť. Usporiadame rôzne večierky, ale aj naša ponuka nápojov je zaujímavá.   Pred niekoľkými rokmi ma oslovili od Pascucci Caffé, či by som nemala chuť s nimi spolupracovať. Podľa mňa, ale aj podľa názorov našich hostí ich káva je oveľa chutnejšia, než ktorá tu bola predávaná predtým.  Naše kávové špeciality sú pripravené podľa špeciálnych receptov, v Šahách ich predávame iba my. Horúce čokolády sú tiež jedinečné, môžete si ich objednať s rôznymi príchuťami.  Tohtoročnou novinkou bude nápojový lístok pre deti s rôznymi teplými a studenými nápojmi.

Našim cieľom je, aby sa k nám hostia vracali.

Stalo sa už niekedy, že zamestnanci zneužili tvoju dôveru?

Bohužiaľ, áno, mala som zamestnankyňu, ktorá ku mne akurát nastúpila, denno-denne sme si zopakovali prípravu jednotlivých nápojov. Venovala som jej veľa času, no ona to brala na ľahkú váhu, a pri prvej príležitosti pomýlila recept na capuccino s receptom na latte. Keď tu bolo naraz viac hostí, povedala mi, že to nezvláda a jednoducho išla domov. Nájsť dobrého zamestnanca je tvrdý oriešok, pred epidémiou sme mali stabilný tím, no teraz je pomerne veľká fluktácia. 

Má tvoja práca takú časť, ktorú nerada robíš

Evidenciu alkoholu robím fakt nerada. Ale od colného úradu som dostala pochvalu, že evidencia je vedená korektne. Už nerada obsluhujem ľudí. Práve naopak, v bare pracujem s radosťou, nalejem do pohárov, čapujem, umývam a utieram poháre. Ak usporiadame večierok, tiež radšej umývam riad v kuchyni. Raz sa mi stala nešťastná nehoda, práve som obsluhovala hostí s táckou v ruke, keď niekto nečakane otvoril dvere a ja som obliala biele sako červeným vínom.

Ako ovplyvnila pandémia koronavírusu Vašu prácu v Hero’s?

Z 24 mesiacov sme boli zatvorení 16. Najprv sme zatvorili počas prvej vlny 13. marca. Využili sme to na veľké upratovanie, natreli sme stoličky, dali sme do poriadku terasu a sadili sme kvety. Síce za prísnych obmedzení, ale v lete sme otvorili. Pred jesennou sezónou sme zase museli zatvoriť. Bolo to pre nás veľmi ťažké, stratila som niektorých zamestnancov. Nevedela som im povedať, kedy zase otvoríme, preto si hľadali inú prácu, samozrejme som ich chápala.  Preto to bolo pre mňa ešte ťažšie, keď sme už mohli otvoriť, musela som nájsť nových zamestnancov.  Samozrejme ani počas druhej vlny sme nesedeli so založenými rukami, obnovili sme barový pult, v časti pre fajčiarov sme vymenili časť podlahy. Na jar sme kúpili nové stoličky a náladové osvetlenie. Na tento rok sme plánovali obnovu ženských toaliet, ešte sa nám to nepodarilo dokončiť. 

Až do konca sme dodržiavali obmedzenia. Usporadúvali sme podujatia v rámci uzavretej spoločnosti pre max. 30 ľudí. Za stolmi sedeli max. štyria, zapisovali sme mená, telefónne čísla, e-mailové adresy. Nebolo to ľahké obdobie.

Ľudia boli ochotní spolupracovať?

Na podujatia sa museli vopred prihlásiť, no a my sme sa už pri rezervácii snažili vytypovať tých, s ktorými by sme mali iba problémy. 

Napadlo ti, že by si Hero’s zatvorila definitívne?

Našťastie sme sa do takej finančnej situácie nedostali.  Stále som dúfala, že to nebude trvať dlho.  Ak by som mala zatvoriť definitívne, určite by som to skúsila niekde inde. 

Aké sú Tvoje plány do budúcnosti?

Od začiatku plánujem celkovú obnovu barového pultu. To je dosť veľká investícia a približne na mesiac musíme zatvoriť podnik.

Mám síce obmedzené možnosti, ale chcela by som rozšíriť aj náš detský kútik.

(foto: REflex24Mátyás Morva)

Našim minuloročným hitom boli 100%-né zeleninové a ovocné smoothie zmesi Fruit it!. Tento rok ich nepredávame, lebo prebieha výmena chladničiek a mrazničiek. Ale na budúci rok ich chcem zase zaradiť do našej ponuky.

Čo sa týka večierkov, som veľmi opatrná, kvôli pandémii ich veľmi neplánujem. Do Hontianskych dní mám plány, potom uvidíme.  

V Hero’s Café popri obsluhe a večierkoch usporiadate aj rôzne detské programy.

Áno, ročne raz-dvakrát máme Deň detí. Možno nepríde veľa záujemcov, ale aj ja mám deti, robím to aj pre nich. Tento rok sme tu mali skladanie balónov, šaša, program s výrobou čokolády, prechádzku s dinosaurom, zapletanie vlasov, vlani bolo aj maľovanie na tvár.

V Šahách býva veľa mamičiek s malými deťmi. Snažím sa aj o to, aby som z Hero’s vytvorila miesto vhodné aj pre nich.

Aké máš plány/nápady čo sa týka rôznych podujatí a akcií?

Nedávno sme tu mali ochutnávku vín zadarmo, záujemcovia mohli degustovať aj vína, ktoré ponúkame my.  Okrem toho mali možnosť hlasovať, ktoré nové vína by sa mali dostať na náš nápojový lístok. Plánujem podujatie s viacerými vinármi, ktorí by pri živej hudbe mohli návštevníkom predstaviť svoje výrobky a oni by ich mohli samozrejme aj ochutnať. Ochutnávky sme usporiadali vždy iba v interiéri, teraz by som to chcela presunúť aj do exteriéru. Bohužiaľ mesto veľmi nepodporuje naše vonkajšie podujatia, preto nemáme už ani latinské večierky. Rozmýšľala som o prenájme klubu Underground, kde by sme mohli zrealizovať naše večierky, ale  zatiaľ pre nedostatok času som to zavrhla.

Podľa tvojho názoru by ľudí zaujali diskotéky pripomínajúce staré zlaté časy?

Ak by to bolo prevádzkované fakt náročne, tak určite áno. Ja na to teraz určite nemám čas, veď som matkou troch detí. V letnej sezóne by bola otázna aj udržateľnosť takéhoto podniku, veď je toľko festivalov a iných podujatí, že víkendy sú aj v Hero’s Café neisté. Silnejšia by mohla byť zimná sezóna. Keď moje deti budú väčšie, a naskytne sa mi príležitosť, tak určite ju využijem. Ak máme večierky s DJ-om, zatiaľ si vytvoríme tanečný parket.

Mám veľa plánov a predstáv, ale zatiaľ by som ich nerada prezradila. 

Pridám komentár
Čítajte viac

Prihláste sa na odber nášho newsletteraa my vám pošleme najaktuálnejší REflex magazín

Zaregistrujte sa na odber newsletteru

Prosím čakajte...

Ďakujeme za registráciu!

Šahy Slovensko
Najčítanejšie