Egyedülálló kávékülönlegességek, gyermekprogramok, változatos szórakozási lehetőségek – akár így is jellemezhetnénk a sikeres ipolysági vendéglátóhelyet, a Hero’st. Az ipolynyéki, 31 éves Fábián Brigita, a hely tulajdonosa nőként, háromgyermekes anyaként vezeti sikeres vállalkozását. Interjúnkban mesélt a vendéglátás nehézségeiről és az állandó megújulni tudás fontosságáról.

fotó: REflex24/Morva Mátyás

Anyának lenni önmagában is egy vállalkozás. Miért akarna egy háromgyermekes anyuka mégis belevágni ilyesmibe? Honnan jött a motiváció?

Szeretek szórakozni, emberekkel dolgozni. Ha én jól érzem magam, akkor biztosan az emberek is jól fogják érezni magukat körülöttem. Fontos, hogy legyen egy hely, ahol bárki jól érezheti magát.

Mindig is szerettél volna egy vendéglátóhelyet? Honnan jött a Hero’s megnyitásának ötlete? 

2015-ben nyitottam meg a Hero’st. Korábban Brawo-ként működött, ahol én is felszolgálóként dolgoztam a főiskola mellett. A hely tulajdonosai ajánlották fel nekem megvételre. Először tiltakoztam, de aztán láttam benne fantáziát, ezért megvásároltam. Szerettem itt dolgozni, szerettem volna több rendezvényt szervezni, az akkori tulajdonosoknak más volt az elképzelésük. Miután átvettem a helyet, két hét alatt egy kicsit átalakíttattam. Korábban a dohányzó részen át kellett bejönni, ezen változtattam. Nyitás után hetente szerveztem bulikat.

A főiskolán is vendéglátást tanultál?

A tanulmányaimnak nem volt köze a vendéglátáshoz, vegyészetet tanultam Brünnben, de aztán nem fejeztem be, mert a harmadik évem alatt nyitottam meg a Hero’st, és a tanulásra nem maradt időm. Később megpróbáltam folytatni az iskolát, de rájöttem, hogy inkább a munkára kell összpontosítanom.

Főiskolás fiatalként hogyan teremtetted elő a feltételeket a hely megvásárlásához?

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a szüleim tudtak támogatni. Anyukáméktól kaptam hozzá segítséget. A helyiséget bérlem, ami a berendezést illeti, az családi támogatásból lett kialakítva.

Időközben családanyává váltál. Hogyan tudtad összeegyeztetni a babavárást és a Hero’sszal kapcsolatos munkát?

2017 júniusában derült ki, hogy babát várok. Októberre lagzit szerveztem, novemberben pedig a Heros’s megnyitásának második évfordulóját ünnepeltük meg egy nagy bulival.  A terhességem idején végig aktívan dolgoztam. A jó logisztikának köszönhető, hogy mindent menedzselni tudtam.

Honnan jött a Hero’s elnevezés?

A helyet a volt párommal nyitottuk meg. A Hero’s elnevezés az ő ötlete volt. Ez a hősök kávézója! Én a berendezéssel kapcsolatos ötleteimhez ragaszkodtam. Mindenképp rózsaszín-lila kombinációt szerettem volna, ez mára már kiegészült sárgával is.

Négy-, három- és egy egyéves gyermekek édesanyja vagy. Hogyan tudod összeegyeztetni a munkát a gyerekneveléssel?

Néha bizony nehezen megy. A szüleim segítenek és vigyáznak a gyerekekre, amikor dolgozom. A szüleim éjjel dolgoznak, szóval reggel 9 órakor már el tudok jönni, ha nem is egész napra, de hosszabb időre.

Éjjelezést is bevállalsz a gyerekek mellett? 

Ha szükség van rá, a szombatot be tudom vállalni, heti egy éjszaka megoldható.

Mennyire nehéz érvényesülni nőként a vendéglátóiparban?  Hátrány vagy előny inkább a női mivoltod? 

Szerencsére az emberek respektálnak engem. Előfordult már, hogy belém kötöttek, mert sokan úgy gondolják, hogy egy fiatal nővel szemben bármit megengedhetnek maguknak. De sosem hagyom magam. Korábban történt olyan eset, hogy egy férfi bedobta a reservé táblát a bárpultba. Megkérdeztem, hogy ez mit akart jelenteni. Felháborodva szegezte nekem a kérdést, hogy tisztában vagyok-e azzal, hogy ő kicsoda. Nem érdekelt, hogy kicsoda. Ilyet senki sem engedhet meg magának. Enyém a hely, nem szolgáltam ki őt, el is küldtem.  Bulik alkalmával pedig biztonsági őrökkel dolgozunk. Csak női alkalmazottaim vannak, így a legbiztonságosabb. Jó kapcsolatot ápolok az alkalmazottaimmal és a beszállítókkal is. Ez független attól, hogy nő vagyok.

fotó: REflex24/Morva Mátyás

 Miben látod a Hero’s sikerét és különleges voltát? 

Úgy gondolom, hogy a sikerünk a változatosságban rejlik. A változatos bulik szerevezésén kívül az italkínálatukban is megújulásra törekszünk. Néhány évvel ezelőtt megkerestek engem a Pascucci Caffétól, hogy dolgozzunk együtt. Szerintem és a vendégeim szerint is sokkal finomabb a kávéjuk, mint amit korábban árultunk. A kávéspecialitásaink külön recept alapján készülnek, és Ipolyságon csak nálunk lehet kapni őket. A forró csokijaink is többféle ízesítésben kaphatók. Ami az idei év különlegessége lesz, az a gyerekeknek készített speciális itallap, amelyen hideg és meleg italok egyaránt megtalálhatóak majd.

Az a célunk, hogy a vendégek visszajárjanak hozzánk.

Megtörtént már, hogy az alkalmazottak visszaéltek a bizalmaddal?

Sajnos igen, volt olyan kezdő alkalmazottam, akivel napokig gyakoroltuk az italok elkészítését. Annak ellenére, hogy sok időt szenteltem a betanításának, ő nem vette komolyan, és az első adandó alkalommal összekeverte a cappuccino és a latte receptjét. Előfordult olyan is, mikor egyszerre több vendég jött, arra hivatkozva, hogy nem győzi a munkát, hazament.  Nehéz jó alkalmazottattalálni, a koronavírus előtt stabil csapattal dolgoztunk, de most elég nagy a fluktáció.

Vannak nehézségei a munkádnak, olyan része, amit nem szívesen végzel? 

Az alkohol nyilvántartást nem szeretem csinálni. Viszont vámhivataltól dicséretet kaptam, hogy korrektül vezetem. Már nem szeretek felszolgálni sem. A bárpultban szívesen dolgozom, töltök, csapolok, elmosogatok, eltörülgetek. Nagy bulik alkalmával is inkább a mosogatást vállalom, mint a felszolgálást. Történt olyan korábban, hogy  rám  nyitották az ajtót és pont egy fehér zakót öntöttem le vörös borral.

Milyen hatással volt a koronavírus-járvány a Hero’sra?

A 24 hónapból 16 hónapot zárva voltunk. Az első hullám kapcsán máricus 13-án zártunk be először. Ekkor kihasználtuk az időt nagytakarításra, székeket festettünk át, rendbe raktuk a teraszt és virágokat ültettünk. Bár szigorú korlátozások mellett, de nyáron kinyitottunk. Ősszel a nagy bulik előtt pedig ismét jött a zárás. Nagyon nehéz volt, több alkalmazottat elveszítettem. Nem tudtam előre megmondani, mikor nyitunk, más munka után néztek, amit megértettem. Ezért is volt nehéz, mikor a második újra nyitásnál, nehezen találtam megbízható alkalmazottakat. A második hullám idején sem tétlenkedtünk, felújítottuk a bárpultot, a dohányzó részben kicseréltük a padlót. Tavasszal vettünk új székeket és hangulatfényeket helyeztünk el. Idén terveztük még a női mosdó felújítását, de ezt még nem sikerült befejezni.

Végig betartottuk a szabályokat. Zártkörű bulikat, tartottunk, az előírások szerint 30 vendég részvételével. Négyesével ültek az asztaloknál, neveket, telefonszámokat, e-mail címeket jegyeztünk fel. Nem volt könnyű időszak.

Mennyire voltak az emberek együttműködőek?

Előre kellett jelentkezni és általában a rezervációnál kiszűrtük azokat, akik csak bajt okoztak volna.

Felmerült a Hero’s végleges bezárásának kérdése?

Szerencsére nem kerültem olyan helyzetbe, hogy végleg be kellett volna zárnom. Mindig reménykedtem abban, hogy ez nem fog sokáig tartani. Úgy voltam vele, ha mégis zárnom kell, akkor majd más helyen fogok működtetni egy vendéglátóhelyet.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Elejétől fogva terveim között szerepelt a bárpult teljes átalakítása, ami nem kis invesztíció. Ehhez viszont valószínű, hogy egy hónapra be fog kellenem zárni a pultot. 

Bár a hely korlátozott, mégis szeretném a már meglévő játszóterünket átalakítani és kibővíteni.

fotó: REflex24/Morva Mátyás

Tavaly nagy slágernek számítottak a Fruit it!  100%-os zöldség- és gyümölcs smoothie keverékeink. Idén a hűtők és a fagyasztók cseréje miatt nem forgalmazzuk, de jövőre ismét szeretnénk a kínálatba sorolni.

Bulik kapcsán óvatos vagyok, hiszen a járványok miatt, nem tudok előre tervezni. A Honti Napokig vannak elképzeléseim. Utána minden kérdéses. 

A Hero’s a vendéglátás és a bulik mellett gyermekprogramokat is szervez.

Igen. Évente 1-2x szoktunk gyereknapot is tartani. Ha nem is jönnek el túl sokat, nekem gyerekeim vannak, nekik is csinálom. Idén volt lufihajtogatás, bohóc, csokigyáras műsor, sétáltatható dínó, hajfonás, tavaly pedig arcfestés is.

Sok kisgyermekes anyuka van Ipolyságon. Próbálom kicsit gyerekbarát hellyé tenni a Hero’st.

Milyen terveid/ötleteid vannak rendezvények terén?

Korábban megrendezésre került egy nem fizetős borkóstoló, ahol azokat a borokat is megkóstolhatták, amiket mi tartunk. A vendégeknek lehetőségük volt megszavazni, hogy mi kerüljön a kínálatunkba. A koronavírus miatt sajnos ezek a borkóstolók is elmaradtak. Terveim közt szerepel egy olyan program, ahol több borász élő zene kíséretében mutatná be a termékeit, ezeket lehetőség lenne megkóstolni. Eddig ez a belső térben került megszervezésre, de szeretném kivinni az udvarra is. Sajnos a város nem nagyon támogatja a kinti rendezvényeinket, ezért nincsenek latin bulijaink sem már. Felmerült az Underground bérlésének az ötlete, ahol a bulikat szervezhetnénk, de egyelőre időhiány miatt elvetettem.

Véleményed szerint lenne igény a régi időket idéző diszkóklubra?  

Ha valóban igényesen lenne működtetve, biztosan. Ez viszont időigényes. Nekem jelenleg a három gyerek mellett erre nem lenne időm. A nyári szezonban egyébként is kérdéses a fenntarthatósága, hiszen sok a fesztivál, falunap és egyéb rendezvény rendezvény, ilyenkor a Hero’sban is bizonytalan a hétvége.  Valószínűleg a téli szezonban már más lenne a helyzet. Ha a gyerekek nagyobbak lesznek, és adott lesz még a lehetőség, előfordulhat, hogy élni fogok vele. Egyelőre itt alakítunk ki táncparkettet, mikor DJ-s bulink van. 

Sok tervem és elképzelésem van még, de ezekről egyelőre nem szeretnék beszélni.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb