Január 16-án a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) képviselőjelöltjei lakossági fórumot tartottak Paláston. A listavezető Bárdos Gyula mellett jelen volt a beszélgetésen régiónk több polgármestere, önkormányzati képviselője, illetve Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke is.

(fotó: facebook.com/Magyar Közösség Pártja – Lévai járás)

Köpöncei Péter, Palást polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd röviden bemutatta a jelölteket.  

„Esténknek nem lesz semmilyen kötöttsége, ez egy beszélgetőest. Beszélgetés arról, hogy mire lenne szükség, mit hogyan képzelünk el, mi miért alakult úgy, ahogy, s mik azok a kiindulópontok, amelyek betartásával sikerre vihetjük az összefogást”

fogalmazott beszédében a palásti polgármester.

A beszélgetést Bárdos Gyula indította, aki szerint az európai parlamenti választás kudarca megmutatta közösségünknek, hogy a felvidéki magyarság egyetlen lehetősége az összefogás.

„A Magyar Közösség Pártja részéről az volt a vélekedés, hogy nem lehet egy pártban gondolkodni, össze kell fognia mindenkinek. Végülis azon bukott meg az ötpárti összefogás, hogy a Híd nem volt képes kimondani, hogy a következő idényben nem hajlandó a Smerrel kormányt alakítani”

– idézte fel Bárdos az őszi eseményeket.

(fotó: facebook.com/Magyar Közösség Pártja – Lévai járás)

Csenger Tibor összefoglalta azokat az eredményeket, melyeket a Magyar Közösség Pártja megyei képviseletének köszönhetően sikerült elérni – ami véleménye szerint egy jó kiindulópont. Viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a régió felzárkóztatásához elengedhetetlen a magyar parlamenti képviselet.

„A megyei hatáskör egy bizonyos határig terjed, mi ebből a hatáskörből minél többet próbálunk kihozni. Az Ipoly mente, az Alsó-Garam mente problémáinak megoldásához olyan beruházások, támogatások is szükségesek, amelyekről a kormányon lévő pártok tudnak dönteni. Ezért fontos, hogy a Magyar közösségi Összefogás része legyen a következő  kormánynak”

– vélekedett a megyei alelnök.

Ezek után a jelenlévő képviselőjelöltek ismertették azokat a prioritásokat, amivel nekivágnak a parlamenti választásoknak, de rátértek arra is, hogyan valósítanák meg régiónkban a Magyar Közösségi Összefogás által – a közös programban is kifejtett – célkitűzéseket, miért is elengedhetetlen a magyar képviselet a szlovák törvényhozásban.

 „Biztosak lehetnek abban, hogy egy szlovák párt sem fogja képviselni a mi érdekeinket, fogalmuk sincs, hol van Ipolyság, fogalmuk sincs, hol van Palást, fogalmuk sincs, hol van Nagyölved”

– húzta alá ifj. Zachar Pál képviselőjelölt, majd a Progresívne Slovensko által létrehozott Magyar Platform „csapdájára” hívta fel a figyelmet:

„Ne higgyük el, hogy majd a Progrsívne Slovensko listáján a 31. és az 51. helyéről induló díszmagyarok fognak tudni értünk tenni valamit.”

A esemény során – a jelenlévők kérdéseinek köszönhetően is – számos témakör került a terítékre, többek között a korrupció, a Kotleba-párt előretörésének, a kis- és középvállalkozók túlzott adóterheinek problémája, a régiónkat súlyosan érintő elvándorlás vagy az európai uniós támogatások igazságtalan elosztásának kérdése.


REflex24

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb