Január 16-án a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) képviselőjelöltjei lakossági fórumot tartottak Paláston. A listavezető Bárdos Gyula mellett jelen volt a beszélgetésen régiónk több polgármestere, önkormányzati képviselője, illetve Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke is.

(fotó: facebook.com/Magyar Közösség Pártja – Lévai járás)

Köpöncei Péter, Palást polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd röviden bemutatta a jelölteket.  

„Esténknek nem lesz semmilyen kötöttsége, ez egy beszélgetőest. Beszélgetés arról, hogy mire lenne szükség, mit hogyan képzelünk el, mi miért alakult úgy, ahogy, s mik azok a kiindulópontok, amelyek betartásával sikerre vihetjük az összefogást”

fogalmazott beszédében a palásti polgármester.

A beszélgetést Bárdos Gyula indította, aki szerint az európai parlamenti választás kudarca megmutatta közösségünknek, hogy a felvidéki magyarság egyetlen lehetősége az összefogás.

„A Magyar Közösség Pártja részéről az volt a vélekedés, hogy nem lehet egy pártban gondolkodni, össze kell fognia mindenkinek. Végülis azon bukott meg az ötpárti összefogás, hogy a Híd nem volt képes kimondani, hogy a következő idényben nem hajlandó a Smerrel kormányt alakítani”

– idézte fel Bárdos az őszi eseményeket.

(fotó: facebook.com/Magyar Közösség Pártja – Lévai járás)

Csenger Tibor összefoglalta azokat az eredményeket, melyeket a Magyar Közösség Pártja megyei képviseletének köszönhetően sikerült elérni – ami véleménye szerint egy jó kiindulópont. Viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a régió felzárkóztatásához elengedhetetlen a magyar parlamenti képviselet.

„A megyei hatáskör egy bizonyos határig terjed, mi ebből a hatáskörből minél többet próbálunk kihozni. Az Ipoly mente, az Alsó-Garam mente problémáinak megoldásához olyan beruházások, támogatások is szükségesek, amelyekről a kormányon lévő pártok tudnak dönteni. Ezért fontos, hogy a Magyar közösségi Összefogás része legyen a következő  kormánynak”

– vélekedett a megyei alelnök.

Ezek után a jelenlévő képviselőjelöltek ismertették azokat a prioritásokat, amivel nekivágnak a parlamenti választásoknak, de rátértek arra is, hogyan valósítanák meg régiónkban a Magyar Közösségi Összefogás által – a közös programban is kifejtett – célkitűzéseket, miért is elengedhetetlen a magyar képviselet a szlovák törvényhozásban.

 „Biztosak lehetnek abban, hogy egy szlovák párt sem fogja képviselni a mi érdekeinket, fogalmuk sincs, hol van Ipolyság, fogalmuk sincs, hol van Palást, fogalmuk sincs, hol van Nagyölved”

– húzta alá ifj. Zachar Pál képviselőjelölt, majd a Progresívne Slovensko által létrehozott Magyar Platform „csapdájára” hívta fel a figyelmet:

„Ne higgyük el, hogy majd a Progrsívne Slovensko listáján a 31. és az 51. helyéről induló díszmagyarok fognak tudni értünk tenni valamit.”

A esemény során – a jelenlévők kérdéseinek köszönhetően is – számos témakör került a terítékre, többek között a korrupció, a Kotleba-párt előretörésének, a kis- és középvállalkozók túlzott adóterheinek problémája, a régiónkat súlyosan érintő elvándorlás vagy az európai uniós támogatások igazságtalan elosztásának kérdése.


REflex24

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb