A villany ára 2020 januárjától csaknem 9%-kal, a gázé 5%-kal emelkedik. Ahogy a Pravda.sk internetes oldal tájékoztatott, a villany és gáz árának emelkedéséről a Szlovák Gázművek  (SPP) az Árszabályozási Hivatal döntése után értesítette a fogyasztókat.

ma7.sk

Ahogy a portálon tovább olvasható, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) a villanyáram emelkedésének meghatározásakor a a prágai tőzsde villamos  energia árából indult ki.  “Ez ugyanis 2019 első félévében, amely az árak szabályozásában a meghatározó időszak, 28 %-kal nőtt.  Erre az emelkedésre való tekintettel a háztartásokra vonatkozó energiaárak kb. 9%-kal nőnek majd” – olvasható a portálon.

A gáz esetében a német tőzsde utóbbi 12 hónapjának alapanyagáraiból indultak ki.  “Ebben az időszakban, vagyis a múlt év októberétől az idei év szeptemberéig, a gáz ára mintegy 8,6 %-kal emelkedett. A háztartásokra vonatkozó gáz  átlagban  4,94 %-kal drágul” – teszi hozzá a portál.

fotó: Andrej Budai

A Szlovák Gázművek úgy döntött, hogy az Árszabályozási Hivatal által meghatározott árnövekedést némileg enyhíti, ezért a drágulás a D1 és D2 kategóriájú fogyasztókat csak minimális mértékben érinti.  “A változások azokban a kategóriákban jelentkeznek markánsabban , ahol az elfogyasztott gáz mennyisége jelentősen befolyásolja a teljes gázszállítás árát.  A háztartásokra vonatkozó árak tartalmazzák a hálózati díjat is” – figyelmeztet a Pravda.sk.

A D1 kategóriában a fogyasztó 1000 kWh fogyasztás esetében évente 95,11 eurót fizet majd a gázért a a hozzáadott érték-adóval együtt. “Ebből 43,44 euró a gázszolgáltatás ára, a fennmaradó 51,67 euró, a hálózati díj, vagyis ez a teljes ár több mint felét teszi ki. A hálózati díj összegét az Árszabályozó Hivatal rója ki, a szolgáltató nem tudja befolyásolni” – magyarázza a portál.

Andrej Budai

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb