Február 4-e immár húsz éve a rák elleni küzdelem világnapja. Ugyan a rákos megbetegedések száma sajnos évről évre növekszik,  bizakodásra ad okot, hogy már Szlovákiában is jól képzett szakemberek és modern technikai berendezések segítik a betegeket a diagnózis feletti győzelemben.

(forrás: nlc.hu)

A férfiak körében a leggyakoribb daganatos megbetegedések közé tartozik a tüdő-, prosztata- és végbélrák, a nők esetében az emlőrák vezeti a sort.  A rák elleni küzdelemben a legfontosabb tényező a megelőzés. 

“Ez jelenti a rendszeres ellenőrzést a körzeti orvos rendelőjében, a nők számára ajánlott a rendszeres nőgyógyászati kivizsgálás , a mammográfiát és a mell ultrahangos vizsgálatát is beleértve, míg a férfiaknak ajánlatos időről időre  urológiai vizsgálaton részt venni”

– magyarázta MUDr. Lyudmyla Rudenko, a lévai kóráz onkológiai osztályának főorvos asszonya.

Az onkológiai  megbetegedések számát illetően 2019-ben a lévai kórházban megnőtt a diagnosztizált daganatos megbetegedések száma, s ezzel együtt a nem operábilis, áttétes tumorok száma is.  A daganatos megbetegedések diagnosztizálása laboratóriumi és képalkotó módszerekkel történik – röntgen, ultrahang, mammográfia, számítógépes tomográfia, mágneses rezonancia, pozitron emissziós  tomográfia, szcintigráfia.

“A szakrendelésünkön nők esetében leggyakrabban rosszindulatú emlődaganatokkal, a férfiak esetében pedig vastagbél- és prosztatarákkal találkozunk”

– válaszolta a doktornő arra a kérdésünkre, melyek a környékünkön leggyakoribb daganatos megbetegedések. A kórházban kezelt legfiatalabb beteg 19 éves, a legidősebb közelít a kilencvenhez.

Azoknak a pacienseknek, akiknél daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, és sugárkezelésre van szükségük, már nem kell külföldre utazniuk, hogy a legmodernebb berendezést igénybe vehessék. Már Szlovákiában is rendelkezésükre áll a legkorszerűbb, CT-vel felszerelt lineáris gyorsító, méghozzá a komáromi kórházban, ahol 14 hónap alatt 1130 beteget kezeltek a segítségével. 

Így Komárom fontos csomóponttá vált Szlovákia onkológiai térképén. A berendezés rendelkezik néhány LEG-gel :

1. Ez a legelső ilyen berendezés Csehországban és Szlovákiában.

2. Beszerzésével a lineáris gyorsítók négy fejlesztési generációját ugrották át.

3. A berendezés hatékonyságának köszönhetően a sugárkezelésre szinte nincs várakozási idő.

4. Szinte valamennyi daganatos megbetegedés esetében alkalmazható

5. Alkalmazása és a sugármennyiség eloszlása nagyon pontos, a tumor körüli egészséges szöveteket maximális mértékben megkíméli.

A 66-os gyártási  számmal rendelkező újdonság az egyike a világ első ilyen berendezéseinek, négyszer olyan gyors, mint a klasszikus lineáris  gyorsítók. 

“A berendezés legfontosabb előnye a sugárkezelés sebessége és a pontossága. A paciens kisebb sugárdózist kap, célzottan csak a beteg szervre, a környezetében levő egészséges szövetek épek maradnak.  Mivel Szlovákiában évente mintegy 23.000 új daganatos beteget diagnosztizálnak, ez a berendezés reményt és esélyt ad a pacienseknek”

– magyarázta a komáromi kórház onkológiai és radiológiai  osztályának főorvosa, MUDr. Pavel Demeter.

A kitűnő együttműködésnek, a remek menedzselésnek, a hatékony munkának, s természetesen a 12 főből álló dinamikus csapatnak köszönhetően szlovákiai viszonyokhoz képest egyedülálló eredményeket sikerült  elérni.  

“Tulajdonképpen nincs várakozási idő, a kezelés megkezdése a paciens első kivizsgálásától számított 14 napon belül megtörténik. A berendezés alkalmas csaknem valamennyi tumor kezelésére.  A sugárkezelés mindössze kb. hét percig tart.  Hogy a gyorsító a maximális  hatékonysággal dolgozzon,  nagyon pontos beosztásra van szükség.  A paciensek kezelésének módját mindig az orvoscsoport dönti el, a betegeket a legmodernebb onkológiai és radiológiai eljárásokkal  gyógyítjuk. Igyekszünk minden beteg számára “személyre szabni” a kezelést”

– tájékoztatott a főorvos úr.

Jelenleg naponta 90 pacienst kezelnek. Melyek a leggyakoribb diagnózisok a komáromi onkológiai központban?

“Az első helyen az emlődaganat áll, majd ezt követi a végbél-, tüdő- és prosztatarák, s az első ötöst a fej- és nyaksebészeti daganatok zárják. Naponta kb.  4 – 6 új pacienst kezelünk,  ez havonta 75 – 90 új beteget jelent. A paciensek életkora 25 és 90 év között mozog. Nagy hangsúlyt helyezünk az egyéni hozzáállásra,  a betegre szabva határozzuk meg a kezelési módszereket és stratégiákat.  Az első helyen azonban a megelőzés áll, vagyis a  diagnózis korai stádiumban való felállítása.  A rák négy stádiumát ismerjük,  s minden stádiummal 20-40%-kal csökkennek a gyógyulás esélyei”

A korai diagnózisoknak, az új ismereteknek és a korszerű berendezésnek köszönhetően mára jelentősen javult a páciensek életminősége.  “Még ha a paciens előrehaladott stádiumban  van is, képes magát ellátni, nincsenek fájdalmai, képes egyedül étkezni, egyedül végezni a  szükségleteit, s ami a legfontosabb, otthoni környezetben, a szerettei körében tartózkodhat” – tette hozzá az onkológiai osztály főorvosa.

Az  Agel társaság  2018-ban az országosan meghirdetett TOP innováció az egészségügyben elnevezésű közvéleménykutatás elismerését is  elnyerte a komáromi onkológiai központ fenti projektjével.


REflex24

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb