A belga KBC Group (a ČSOB anyavállalata) és a magyar OTP Bank között megszületett a megegyezés, miszerint a KBC Bank átveszi az OTP Banka Slovensko Rt. részvényeinek 99,44%-át. A hír már megjelent az OTP Banka Slovensko hivatalos weboldalán is.

(fotó: spectator.sme.sk)

A két fél közti szerződés aláírására  2020. feburár 17-én került sor. A továbbiakban a tranzakciót a Szlovák Nemzeti Banknak (NBS), a Belga Nemzeti Banknak (NBB), az Európai Központi Banknak (ECB) és a Szlovák Köztársaság Gazdasági Versenyhivatalának is  jóvá kell hagynia.  A szerződő felek remélik, hogy a tranzakció lezárására mihamarabb, 2020 második, de legkésőbb harmadik negyedévében sor kerülhet.

Az engedélyek megszerzése után a KBC Bank válik az OTP Banka Slovensko új anyavállalatává. Következő logikus lépésként egyesül a ČSOB Bankkal, a KBC Bank szlovák leányvbankjával. A KBC hisz abban, hogy az együttműködés pozitív változásokat hoz majd, az OTP Banka Slovensko munkatársait pedig köszönti a KBC és a ČSOB alkalmazottai népes családjámnak körében, melynek tagjaivá a tranzakció lezárta után válnak majd.  Az OTP Banka Slovensko márkanevet átmenetileg,  a tranzakció lezártáig meghagyják, főképp az ügyfelek és a munkatársak zökkenőmentes átállásának érdekében.

Az OTP Banka Slovensko a ČSOB támogatásával továbbra is eleget tesz a pénzügyi piacon vállalt kötelezettségienek, és ügyfeleinek  magas szintű, professzionális  szolgáltatásokat nyújt. Az OTP Banka klienseinek a tranzakció végeztével sem kell semmiféle lépéseket tenniük. A két bank egyesülése nem befolyásolja majd a szolgáltatásokat, a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásainak rendszerét, valamint az egyes fiókokban a magyar nyelvű ügyintézés lehetőségét sem.

Az OTP Csoport az organikus növekedés és felvásárlások révén folyamatosan növelni kívánja piaci részesedését a közép-kelet-európai régióban.

“A csoport ezt a stratégiát követte a csaknem húszéves szlovákiai működése alatt is. Ez  idő  alatt sajnos nem sikerült optimális piaci részesedést elérni, ezért a vezetőség úgy döntött, eladja ezt az invesztíciót. Ez lehetővé teszi majd számunkra, hogy azokra a piacokra összpontosítsunk, amelyeken magasabb részesedést tudunk majd elérni”

– jelentette ki Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a tulajdonosváltással kapcsolatban. 

(fotó: hvg.hu)

Az értékesítési folyamat kezdetétől fogva fontos szempontként szerepelt az OTP Bank vezetősége számára, hogy olyan partnerrel sikerüljön megegyezni, amely az OTP Banka Slovensko ügyfeleinek továbbra is magas szintű szolgáltatásokat és innovatív pénzügyi megoldásokat tud majd biztosítani. 

“Munkatársaink számára pedig stabil munkáltatót kerestünk, amely majd garantálja szakmai fejlődésüket. Biztos vagyok abban, hogy az új tulajdonos, a  KBC Group ügyfeleink és alkalmazottaink számára is számos új lehetőséget biztosít majd. Szeretnék köszönetet mondani elsősorban az OTP Banka Slovensko vezetőségének és valamennyi munkatársának csaknem húsz éves áldozatos és professzionális munkájáért, melynek köszönhetően leánybankunk a szlovák bankszektor stabil részévé vált”

– tette hozzá Csányi.

Johan Thijs, a KBC Group ügyvezetője örömmel vette a megállapodást. “A mai megállapodás teljes mértékben megfelel stratégiánknak, s annak a célnak, hogy jelen legyünk a kulcsfontosságú piacokon a bankbiztosítási területen mind a lakossági ügyfelek, mind a vállakozók és a közepes kapitalizációjú társaságok részére is. A szlovák piacon már 2002-től jelen vagyunk a ČSOB Banka színeiben. Az OTP Banka Slovensko megvásárlásával sikerül majd megerősödnünk a piacon, fenntartva a hatékony működési modellt, s megerősítve nevünket a versenyképes szlovák pénzpiacon. Számunkra ez egy nagyszerű lehetőség, hogy színvonalas, megbízható, komplex pénzügyi szolgáltatásokat nyújtsunk az ügyfelek széles körének,  akik számára előnyökkel jár majd ez az egyesülés”, magyarázta Thijs.

Daniel Kollár, a ČSOB Bank vezérigazgatója szerint a megegyezés jelentős mérföldkő a  ČSOB szlovákiai működésében.

“Lehetővé teszi, hogy megszilárdítsuk  helyünket a piacon, és megerősítsük a szlovák gazdaságban és a  társadalmi felelősségvállalás terén betöltött szerepünket is. Meg vagyok győződve arról, hogy az OTP Banka Slovensko ügyfelei és alkalmazottai, akiket ezúton is szeretettel köszöntök, profitálnak majd abból, hogy egy erősebb bankot hozunk létre. Az ügyfelek számára garantáljuk, hogy színvonalas, innovatív és modern pénzügyi termékekkel  és szolgáltatásokkal várjuk majd őket, melyek a modern technológiák és természetesen a nélkülözhetetlen személyes és professzionális hozzáállás összekapcsolásával lesznek majd elérhetők. Tisztelem azokat a munkatársakat, akik együttműködőek, vannak új ötleteik, s nem félnek az újításoktól.  Ezért örömmel veszem majd, ha az OTP Bank Slovenskoból érkező új kollégáink megosztják velünk tapasztalataikat és ötleteiket”

– jelentetti ki Kollár.

Az OTP Banka Slovensko fizikai és jogi személyeknek nyújt banki szolgáltatásokat, 2002. április 4-étől a legnagyobb magyarországi bank, az  OTP Bank Plc. a többségi tulajdonosa. Az OTP Banka a teljes eszközállomány tekintetében Szlovákiában 1,69 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.  Jelenleg 58 fiókból álló hálózatot üzemeltet Szlovákiában, megközelítőleg 176 ezer lakossági ügyfelet és 14400 vállalati és KKV-ügyfelet szolgál ki.


REflex24

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

2024.04.11.

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb