A SZK Közegészségügyi Hivatala  a Központi Válságstáb ülése után a COVID-19 vírus által okozott pandémia miatt bevezetett szükségállapot kihirdetése után 2020. március 16-án kiegészítette a kivételek listáját, amelyekre a tiltások nem vonatkoznak, illetve enyhítette az érintett külföldi országokból hazaérkezőkkel szembeni intézkedéseket is.

(infostart.hu)

2020. március 16. reggel 6:00  órától 14 napra bezárnak valamennyi kiskereskedést és szolgáltatást. A kivételek a következők:

1. az élelmiszerboltok, a húst, kenyeret, péksüteményt, gyümölcsöt és zöldséget árusító boltok, a kisgyermekek és csecsemők számára speciális  élelmiszereket árusító üzletek, valamint a speciális gyógyászati  célokra szolgáló élelmiszert árusító boltok,

2. a gyógyszertárak és a gyógyászati segédeszközöket árusító és kiadó boltok,

3. a drogériák,

4. a benzinkutak,

5. újságos standok és trafikok,

6. az állateledelt árusító boltok és állatorvosi rendelők,

7. a távközlési szolgáltatók szaküzletei,

8. a közétkeztetési létesítmények és a gyors frissítőket kínáló standok,

9. a posták, bankok és biztosítók,

10. az internetes boltok (e-shop) és házhoz szállítással foglalkozó cégek.

A kivételek listájára kerültek a temetkezési vállalatok, krematóriumok és temetkezési helyek, az autószervizek, pneuszervizek, a vontatási szolgáltatásokkal foglalkozó cégek, a teher- és árufuvarozásra használt taxik, valamint a mosodák és tisztítók. 

2020. március 16-ától 14 napig tilos a közétkeztetési létesítményekben és gyorsbüfékben tartózkodni.  Ez nem vonatkozik a nem helyben, a létesítményben történő fogyasztásra  (pl. az  ételkiadó ablakkal rendelkező gyorséttermekre vagy az ételek árusítására az étterembe való belépés nélkül). A bevásárlóközpontokban üzemelő, az 1.-10. pontokban feltüntetett boltok és szolgáltatások is nyitva tartanak majd. 

A SZK Közegészségügyi Hivatala  mindazon személyek számára enyhítette rendelkezéseit, akik 2020. március 16. reggel 6:00 -tól csoportosan tértek vissza vírussal sújtott területekről vagy hazaszállításukról ezután döntenek.  “A szükséges időszakra elrendelik ezen személyek elszigetelését a SZK Belügyminisztériuma által kijelölt intézményekben, ahol megtörténik a  COVID-19 laboratóriumi diagnosztikája, majd negatív eredmény esetén ezek a személyek 14 napos házi karanténba kerülnek” – tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal.

Az Egészségügyi Világszervezet igazgatója 2020. március 3-án a COVID-19 járványt pandémiává nyilvánította.

A SZK Kormánya 2020. 3. 12-én reggel 6:00 órától a Szlovák Nemzeti Tanácsa  42/1994 es, a civilvédelemről szóló törvényének 8. paragrafusa alapján  a közegészség veszélyeztetése miatt II. fokozatú vészhelyzetet hirdetett ki.

A Központi Válságstáb, amely a SZK Kormányának koordinációs szerve háborús állapot esetén és háborún kívüli krízishelyzetben, 2020. március 16-án zajlott ülésén újabb intézkedéseket javasolt, amelyek módosítják és kiegészítik a SZK Közegészségügyi Hivatalának 2020. március 15-én az OLP/2595/2020 szám alatt, a SZK Kormányának 2020. 3. 15-én meghozott határozata alapján kiadott intézkedéseit.

A SZK Közegészségügyi Hivatala  kijelenti, hogy  a 2020. március 15-én kiadott, OLP/2595/2020 számú rendelet nem vonatkozik a közszolgáltatásokra, a fertőtlenítést végző szolgáltatásokra és a kártevők irtására irányuló szolgáltatásokra.

A SZK Közegészségügyi Hivatala nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy a tiltás alól kivételt képező intézményekben tartózkodó személyek minden esetben viseljenek védőmaszkot vagy egyéb arcot eltakaró maszkot.


REflex24

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb