A COVID-19 miatt kialakult járványügyi helyzet miatt az Egészségügyi Világszervezet 2020. március 3-án  kiadott egy nyilatkozatot, mely szerint az ivóvíz egy bizonyított esetben sem okozta az új koronavírus terjedését, ugyanakkor az ivóvízellátás jelenlegi helyzetét alacsony kockázatúnak tartja. Minderről a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala tájékoztatott weboldalán.

(ma7.sk)

Az ivóvíz lehetséges fertőzöttségével és a vírus ilyen módú terjedésével kapcsolatos egyre gyarapodó kérdések miatt, a SZK Közegészségügyi Hivatala kijelentette, hogy az Egészségügyi Világszervezet utóbbi években végzett járványügyi kutatásai alapján (pl. a 2003-as SARS), valamint az ivóvízellátás módja alapján (főleg földalatti források használatával) a nyilvános vízellátó rendszerek vizét nyugodtan lehet fogyasztani.  

“Nem szükséges különleges óvintézkedéseket bevezetni, pl az ivóvíz fokozott fertőtlenítését a kritériumokon felül, melyeket a SZK Egészségügyi Minisztériumának  247/2017 . számú rendelete határoz meg, s melyben meghatározzák az ivóvíz minőségének faktorait, annak ellenőrzését és az ivóvízellátás kockázatának monitorozását is. Szintén nincs szükség az ivóvíz olyan szintű fertőtlenítésére, amely megváltoztatja annak szenzoros tulajdonságait, s így a fogyasztók részére alkalmatlanná válik.  Az ívóvízellátás során a  fekális szennyeződések eltávolítására alkalmazott eljárások  teljes mértékben elegendőek és megfelelőek a koronavírus megsemmisítésére is, melynek lehetősége azonban szinte teljesen kizárható, ugyanis csak cseppfertőzéssel terjed ”

– olvashatjuk a Közegészségügyi Hivatal oldalán.

A saját kutat használó fogyasztók esetében sem szükséges újabb óvintézkedéseket bevezetni, amennyiben az ivóvizet az előzőekben fogyasztásra alkalmasnak nyilvánították, s azóta nem történtek olyan változások a kút használatában, melyek a víz minőségét érintették volna.

“A víz forralása  vagy az ivóvíz minőségét javító berendezések használata (ultraibolya szűrő, membránszűrő, esetleg klór alapú készítmények) csak abban az esetben ajánlatosak, ha a kút használatában változások történtek”

“Az ivóvíz  háztartásokban történő biztonságos felhasználása céljából általános intézkedéseket lehet bevezetni a fogyasztás előtti szennyeződések minimalizálása és megelőzése érdekében (pl. a kisgyermekeken kívül valamennyi családtag  maga enged ivóvizet a csapból, mindenki saját poharat használ, nem tárolják az ivóvizet, ill. a rövid távú tárolásra használt edényeket letakarják ” – zárul a Közegészségügyi Hivatal közleménye.


REflex24

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb