„Az Impulzus Társulás Ifjúságszociológiai projektjén belül kérdőíves felmérést hirdetett a Téka és a Diákhálózat társszervezésében. A projekt egy online kérdőívre épül, mely a szlovákiai magyar egyetemistákat hivatott kutatni. A felmérés célja a szlovákiai magyar egyetemisták és főiskolás hallgatók helyzetének a feltérképezése.” – idézet az Impulzus Társulás sajtóközleményéből.

A sziciológiai műhelyprogram első felvonása (fotó: te-ka.sk)

A projekt kapcsán Berta Péter szervező nyilatkozott portálunknak.

Berta Péter elmondása alapján az egész ötlet onnan jött, hogy valójában nem is létezik a felvidéki magyarajkú egyetemistákkal foglalkozó felmérés. Elsősorban emiatt látták szükségszerűnek a hiánypótló kezdeményezés megszervezését.

Berta Péter, szervező (fotó: facebook)

Az Impulzus Társulás égisze alatt, 2020 tavaszán összegyűltek a projekt létrejöttében segédkezők: a Diákhálózat és a Téka tagjai. A módszertani hétvégéket Martoson, az Esterházy Akadémia épületében és Budapesten szervezték meg a Magyar Állam támogatásával. Papp Z. Attila főszociológus és további szakemberek segítségével átbeszélték a szociológia és a kérdőíves kutatás alapvetéseit, illetve elkészítették a kutatáshoz használandó kérdőívet.

„Fontos tudatosítani, hogy az nem számít, hol tanul az illető. Legyen az Magyarország, Szlovákia vagy Csehország, a lényeg, hogy Felvidékről származzon.” – hívja fel a figyelmet a szervező.

Az online kérdőíves szakasz május végéig fog futni, utána kiértékelés következik majd, és az eredmények egy tanulmánykötetben láthatnak napvilágot.

Képzési hétvége (fotó: impulzus.sk)

„Azt reméljük, hogy sikerül képet kapnunk arról, mik a felvidéki ÉS egyetemista fiatalok problémái, milyen a szociális helyzetük, hogy gondolnak és mi foglalkoztatja őket. Később a felmérés eredménye alapot adhat az ifjúságpolitika megszervezésének is.”

A kutatás részét képző fókuszcsoportos beszélgetések megtartása a jelenlegi helyzet okán egyelőre még kérdéses. A projekt egy záróhétvégével ér véget, ahol kiértékelésen lesz a hangsúly. Azt követően szakemberek fogják feldolgozni az adatokat.

A kérdőívet kitöltő egyetemisták közt értékes nyereményeket sorsolnak ki a szervezők.

Az online kérdőív itt elérhető.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb