A Szlovák Vasúttársaság  (ZSSK) meghallgatta az utazóközönség kívánságait. Az országos kerékpáros koordinátorral,  Peter  Klučkával, valamint a Kerékpáros Koalíció képviselőivel 2020. május 22-én megvalósult egyeztetés után úgy döntöttek, megváltozik a kerékpárok szállítására vonatkozó kötelező érvényű helyjegy rendszere   – a regionális  gyorsvonatokon a jövőben nem lesz kötelező a megvásárlása.  A döntésről a ZSSK szóvivője, Tomáš Kováč tájékoztatta a nyilvánosságot.

(fotó: zssk)

A rendelkezés következtében tehát a kerékpárosok helyjegy nélkül utazhatnak az  Os, REX és RR típusú járatokon. A távolsági vonatok többi típusa esetében az eddig érvényes szabályozás marad érvényben.  

“A kerékpáros helyjegyek képezték a közlekedési minisztériumba már régebben továbbított kérelmünk egyik fontos pontját. A parlamenti választások, az új kormány kinevezése és a koronavírus okozta krízis azonban jelentős mértékben lassította a jóváhagyás folyamatát. A kerékpárok szállítására vonatkozó változások megoldást jelentenek azokra a problémákra, melyekkel a kerékpárral közlekedő utasok megnövekvő számának köszönhetően naponta szembesültünk. Rengeteg konfliktust kellett megoldani a távolsági vonatok kerékpárszállítási kapacitásának telítődése miatt, ezenkívül a kerékpárosok fel- és leszállása , valamint a szabad kocsi keresése számos esetben késésekhez vezetett. A kérelem beadásától a mai napig a vonatközlekedés radikálisan megváltozott. Jóval kevesebb az utas, s ma ugyanúgy meg kell küzdenünk az utasokért, mint 2016-ban. A kerékpárosokat mindig is bajtársainknak tartottuk az ökológikus közlekedésért vívott harcban. Félreértés ne essék, szívesen látjuk őket a vonatokon”

– magyarázta Filip Hlubocký,  a ZSSK vezérigazgatója. 

A távolsági vonatokon való kerékpárszállítás terén végbemenő változásokon kívül a  ZSSK 2020. május 18-ától bevezette az 1.osztályon való utazás esetében kötelező helyjegyvásárlást a „režijkárok“, vagyis  jelenlegi és egykori alkalmazottai számára is.  

“Azok, akik 1000 euró értékben megvásárolták  a Maxi Klasik kártyát, ingyenesen kapják meg a helyjegyet.   Ezt a lépést az első osztály iránti megnövekedett érdeklődés tette indokolttá, hiszen a férőhelyek száma véges. A ZSSK bevezette a kötelező helyjegyet az éjszakai expresszvonatokon is, ugyanis az ingyenes utazásra jogosult utasok egy része éjszakai szállásnak használta a vonatokat.  A vasúttársaság 2020. június 14-étől, a nyári szezonra való felkészülés jegyében megnöveli a kerékpáros kocsik kapacitását  egy   Bpeer típusú kocsival a Kassa – Zsolna – Pozsony vonalon közlekedő gyorsvonatokon, és ezzel 11-ről  17 -re emelkedik, vagyis 6-tal növekszik a kerékpárok számára fenntartott helyek száma”

– tájékoztatott továbbá Tomáš Kováč.

(fotó: zssk)

Sem a személyek, sem a kerékpárok szállítása nem valósulhat meg ingyenesen.  A kerékpárkedvelő vonatozók a  ZSSK több terméke közül választhatnak:

– egyszeri kerékpáros jegy -> ez a legdrágább kerékpáros menetjegy, egy útra szól,

– előfizetős, egy szakaszra érvényes kerékpáros jegy (heti = 4 €, havi = 8 €) -> ezt a jegyet az utas a regionális vonatközlekedésben használhatja, amennyiben rendszeresen utazik ugyanazon a szakaszon   (pl. munkába –haza),

– heti hálózati kerékpáros menetjegy  (6 €) -> a kerékpáros turisztikát kedvelők számára ideális, 

– az InterCityn kívül valamennyi járaton érvényes, beleértve a tátrai villamosvasutat és a fogaskerekűket is.

Az állami vasúttársaság már régóta támogatja a kerékpárosok utaztatását, hiszen a környezetvédő közlekedési formáknak ki kell egymást egészíteniük.  

“Öt év alatt  megduplázódott a  ZSSK vonatain szállított kerékpárok száma. Csak az összehasonlítás kedvéért,   2019-ben a  ZSSK járatain összesen 178.080 kerékpárt szállítottunk (2018: 164.320 kerékpár – éves növekedés +8,4 százalék). A legtöbb kerékpáros jegyet július – augusztus hónapokban adtunk el, mégpedig a  Pozsony – Nagyszombat vonalon”

– tette hozzá Kováč.

Fontos információ: A távolsági vonatokon kötelező jelleggel bevezetett helyjegyek időszaka előtt   (vagyis 2020. május  18-ig)  is külön fizetett az utas a kerékpáros menetjegyért   (1,50 €)  és a kerékpáros helyjegyért (1 €), viszont a kerékpáros helyjegy megvásárlása  nem volt kötelező. 

“Ha azonban az utas  a kerékpár- és poggyászmegőrzőben (PÚB) szerette volna biztosítani a kerékpár szállítását,  meg kellett vásárolni a a helyjegyet is, s így a kerékpárszállítás összesen  2,50 €-ba került  (kerékpáros menetjegy = 1,50 € + kerékpáros helyjegy €), ami a jelenleg is érvényben lévő árnak felel meg. Kicsit drágábbnak tűnhet, ha az utas a kerékpár közelében szeretne utazni, ekkor ugyanis a jegy ára  2 €, vagyis 1 € a helyjegy a kerékpár számára (kampó) és  1 € a helyjegy az utas részére.  A kötelező helyjegy egyik előnye, hogy az utas pontosan tudja, melyik kocsiban van a kerékpár helye, ezért nem kell szabad kocsit keresgélnie.  Így megszűnik a felesleges várakozás, és a felszállás is gyorsabban megy majd ”

– fejezte be a szóvivő.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb