A SZK Közegészségügyi Hivatalának tájékoztatása szerint a COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatos járványhelyzet kedvező alakulása miatt a bevezetett óvintézkedések újabb enyhítésére kerül sor.

(pixabay.com)

2020. 6. 2-án 7:00 órától kötelező házi vagy állami karanténba vonulás  és negatív koronavírus teszt felmutatásának kötelezettsége nélkül léphetnek a SZK területére, max. 48 órára  azok a személyek is, akik huzamosabb ideig Csehországban vagy Magyarországon tartózkodtak, de nem rendelkeznek állandó vagy átmeneti lakcímmel az adott országban. 

“A határon minimum két okirattal kell igazolniuk az országban való hosszabb ideje fennálló tartózkodásukat  (pl. egészségügyi kártya, bérleti szerződés,  munkaszerződés, megállapodáson alapuló munkaszerződés, munkáltatói igazolás, tulajdonlap a lakhatást biztosító ingatlanról, válalkozói engedély, a rezsiköltségek fizetését bizonyító igazolás, a bankszámlát igazoló bizonylat, biztosítási szerződés). Ez a rendelkezés csakis a szlovák-magyar és szlovák-cseh határon lép érvénybe”

– olvasható a hivatal weboldalán.

(pixabay.com)

2020. 6. 2-án 7:00 órától átutazhatnak Szlovákián azok az EU-s  polgárok, akik abba az országba tartanak, melynek állampolgárai.  

“Már nem kell a SZK Belügyminisztériumának engedélyével rendelkezniük, ahogy ez eddig érvényben volt.  Az engedélykérés kötelezettsége azonban továbbra is vonatkozik azokra az EU-s állampolgárokra, akik egy olyan célországba tartanak, amelynek nem állampolgárai, csak állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkeznek az adott államban.  Mindkét esetben 8 órán belül el kell hagyniuk Szlovákia területét, csakis üzemanyag tankolásának céljából állhatnak meg.”

Június 3-ától az arcmaszkok kültéri viselésének szabályain is enyhítenek, az idegenektől való távolságtartás 5 méterről kettőre csökken.  Kötelező az arcmaszk viselése  beltéren és valamennyi tömegrendezvényen.  

(pixabay.com)

“Szerdától megengedett a sportrendezvények lebonyolítása.  Ezeken szigorú szabályok betartása mellett  nézők is  részt vehetnek.   A színházi, film-, zenei és egyéb művészeti előadásokon megszűnik a kötelező 2 m-es távolság, ezt a sakktáblaszerűm ültetés váltja fel.  A fellépő művészeknek sem kötelező a negatív  COVID-19 teszt felmutatása. A résztvevők maximális létszáma is változni fog.  Június 10-étől ez max. 500 személy, július 1-jétől az év végéig pedig max. 1000 személy.”

Június 3-ától eltörölték a 65 év feletti nyugdíjasok számára kijelölt bevásárlási időt.  

“A vasárnaponta végzett kötelező fertőtlenítések a kiskereskedelemben továbbra is érvényben maradnak.  A legújabb rendelkezések szerint a boltokban 10 négyzetméteren egy vásárló tartózkodhat.  Érvényben marad a vásárlók 2 m-es szociális  távolságtartásának szabálya, s a vendéglátóhelyeken is 2 m-es távolságban kell elhelyezni az asztalokat.” 

A vendéglátóhelyek esetében megszűnik az egy asztalnál ülő személyek számának korlátozása. 

“A vendéglátóhelyek 22:00 óra után is nyitva tarthatnak, de be kell tartani az adott településen érvényes általános rendelkezéseket. A hotelekben megszűnik az ugyanabba a szobába elszállásolt vendégek között elrendelt 24 órás korlátozás is.  Ezenkívül megszűnik az az óvintézkedés is,mely szerint minden szobának  saját szociális berendezéssel kell rendelkeznie.”

Szerdától megnyithatnak a nyilvános beltéri sportlétesítmények, a természetes és mesterséges fürdőhelyek, a wellnessközpontok (a hotelekben is), az állatkertek  és botanikus kertek beltéri helyiségei, a gyógyfürdők, s valamennyi, eddig zárva tartó intézmény, mely gyógyászati eljárásokkal foglalkozik (kriokamra, hidromasszázs, sóbarlang stb.), valamint a kaszinók is.

(pixabay.com)

A taxikban az utas oldalán is bekapcsolható a klimatizáció.

“Megszűnik az egyes utasok közti 15 perces kötelező pihenő betartása is.  Továbbra is szükséges a gépjármű belső terének fertőtlenítése.  Kinyithatnak az idősek számára nyitott napközi otthonok, melyek 62 éves korig fogadhatják a gondozottakat.  Folyamatosan lehetőség nyílik majd arra is, hogy a szociális intézmények új gondozottakat vegyenek fel. A következő hetekben előre láthatóan feloldják majd a szociális intézményekben bevezetett látogatási tilalmat is.”

A nyári táborok szervezése is engedélyezett

“A résztvevő személyek maximális  számát  (gyerekek, vezetők, egészségügyi személyzet, instruktorok, konyhai alkalmazottak, takarító személyzet stb.) az érvényes előírások alapján szabályozzák majd.  A jelenlegi vírushelyzetben a vándortáborok megrendezését nem engedélyezik”

– zárta le a közegészségügyi hivatal.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb