Mint az mindenki számára ismeretes, az új szlovák kormány sem hajlandó nagymértékben megváltoztatni a Ficoék által tíz évvel korábban tető alá hozott – s teljes egészében alkotmányellenes –  állampolgársági törvényt. Ugyan a huzamosabb ideje külföldön tartózkodó szlovákok helyzete megoldódni látszik, hiszen esetükben felvehető lesz egy másik ország állampolgársága, de rólunk, Szlovákiában élő magyarokról ismételten megfeledheztek.

(stockfresh.com)

Néhány parlamenti képviselő Ondrej Dostállal (SaS) az élen viszont a 2010 előtti állapotokat szeretné visszaállítani a kettős állapolgárság terén. Céljuk az, hogy egy szlovák állampolgár se veszítse el akarata ellenére szlovák állampolgárságát. Dostál ezügyben ő már nem először cselekszik, ugynais az előző kormány alatt is tett erre kísérletet, de indítványát leszavazták.

A Magyar Közösség Pártja mindent megtesz azért, hogy a kérdés napirenden maradjon.

“Örülök, hogy az állampolgársági törvénytervezet módosításával kapcsolatos beadvány esetében partnerekre találtunk szlovák kormánypárti képviselők személyében is. Fontos, hogy a szlovákok felé is tudjuk kommunikálni a magyarság számára fontos kérdéseket”

– húzta alá Forró Krisztián, az MKP elnöke.

A jelenleg hatályos állampolgársági törvény értelmében aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, az elveszíti a szlovákot. Eddig csaknem 3400 személy veszítette el a szlovák útlevelét.

Az „ügybe“ mi is beleszólhatunk, ha elektronikusan aláírjuk a Dostálék által elindított aláírásgyűjtés-kampányt, ami ide kattintva érhető el.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb