Fotó: Csonka Ákos

Észak-Magyarországi és kelet-felvidéki magyar vállalkozásokkal együttműködve szervez európai uniós szinten is egyedülálló kezdeményezésként ipari kenderre alapozott gazdaságfejlesztő akciótervet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

A „FUTURE IN HEMP – Kenderben a jövő” elnevezésű területi akcióterv az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország együttműködési program (SKHU/1802/3.1/012) keretén belül valósul meg. A területi akcióterv hat egyedi, de összefüggő projektből áll: közlekedési infrastruktúrafejlesztés (új út), különböző kenderfeldolgozó üzemek a „határ” mindkét oldalán, közösségi hálózatépítés és kapcsolódó oktatási-képzési programok valósulnak meg.

A projekt keretében valósul meg végre a két ország kormányfőinek megállapodásával jóváhagyott új, Nagygéres (SK) és Nagyrozvágy (HU) közötti közút, mely a két települést évszázados elszakítottság után köti össze. Az INTEREG TAPE projekt összköltségvetése mintegy 7 millió euró.

A héten az NSKI koordinációjával az együttműködő partnerek foglalkoztatáspolitikai munkaerő-fejlesztési szakértők részvételével a felvidéki Nagykaposon tartották meg a projektmegvalósítás folyamatában kiemelten fontos, de a járvány miatt korábban sajnos kényszerűen elhalasztott offline szakmai műhelymunkát, hogy közösen áttekintsék a fejlesztési projektek időszerű feladatait.

Fotó: Csonka Ákos

Összesen 10 projektpartner (2 önkormányzat, 2 állami szervezet, 1 civil szervezet és 5 vállalkozás) vett részt a térségi foglalkoztatás bővítését célzó fejlesztésekben, melyek egyben mintaprojektként is szolgálnak az NSKI által kezdeményezett, ipari kenderre alapozott Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program számára.

„Az ipari kenderre alapozott gazdaságfejlesztésnek ez egy mintaértékű projektje, egy hosszú távú, nagyszabású stratégiai jelentőségű tervünknek a része, amelyen már öt éve dolgozunk a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben és ez a hosszú távú terv nem más, mint egy összefüggő Kárpát-medencei kenderipari övezetnek a felépítése. Ilyen, a mostanihoz hasonló gazdasági válságok idején kiemelten nagy szükség van formabontó, innovatív ötletekre”

– mondta el Molnár György, az NSKI Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága vezetője.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.09.25.

Az üvegdrótozás utolsó Ipoly menti mohikánja

(Fotó: Németh László gyűjteménye) Emlékszünk-e, milyen jólesett a papa borát, vagy kisüstijét felhörpinteni a helyi JRD (TSZ) által…

2023.09.26.

SacheRock! – zenei kamaraestek lesznek zselízi a Sacher-pincében

The SacheRock Underground Festival néven zenei fesztivált szervez a zselízi Sacher Polgári Társulás. "Kiállítások, könyvbemutatók, tortasütő versenyek. A…

2023.09.27.

Felhívás: Esterházy János mint példakép

A Charta XXI Egyesület, az Esterházy Akadémia és a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány közösen hirdeti meg az „Esterházy…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb