Két év alatt 2 milliárd PET-palackot és fémdobozt váltott vissza a lakosság. A műanyag palackoknál ez összesen 125 ezer összepréselt bálát tesz ki, a fémdobozoknál pedig 39 ezer bálát – tájékoztatta a TASR-t Monika Farka, a Betétdíj-rendszerkezelő társaság menedzsere.

fotó: Maňo Štrauch

„Ha egymás mellé raknánk az összepréselt műanyag bálákat, Pozsonytól majdnem Trencsénig érnének, a fémdobozok bálái pedig Kassától Eperjesig”

– tette hozzá.

A visszaváltás aránya már 2023-ban elérte a 92%-ot, Szlovákia ezzel a 2025-re kitűzött célt teljesítette.

„Ráadásul ezzel sikerült meghaladni az EU által 2029-re előírt 90%-os visszaváltási arányt”

– szögezte le a társaság.

A visszaváltási rendszert 2022 elején vezették be. Valamennyi PET-palack és fémdoboz betétdíjas 0,1 és 3 literes űrtartalom között, kivéve a tejterméket tartalmazó csomagolásokat, a szörpöket és a szeszes italok csomagolását. A rendszer bevezetésének célja az volt, hogy 2025-ig a PET-palackok és fémdobozok 90%-át visszaváltsák és újrahasznosítsák.


tasr

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.09.

Országos és világhírű végzősei ajánlják a zselízi magyar alapiskolát

Fotó: Rákóczi Szövetség Izgalmas kisvideóval rukkolt elő a zselízi magyar tannyelvű alapiskola. A „Szavak törpék, a példák óriások” címet viselő…

2024.04.11.

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb