Hirdetés

Május talán az év legszebb hónapja. Nekem mindenképpen az. A költők és a néphit szerint május a fiatalság, a szerelem, a tavasz beteljesülésének, a természet évenkénti megújulásának és az életörömnek az időszaka.

Május első vasárnapja: ANYÁK NAPJA. Ezen a napon az édesanyákra emlékezünk. Azokra, akiknek lelki szemeink előtt megjelenik minden bíró, munkában meggyötört alakjuk. Arcuk pirospozsgás, de mosolygós szemük mélyén mindig van valami rejtett szomorúság. Talán soha nem kaptak annyi szeretetet, amennyi minket szerető gondoskodásukért járt volna! Ők csak élnek, dolgoznak értünk. Létünk, életünk, mindig kéznél fekvő segítségük, mindenre kiterjedő gondoskodásuk természetes nekünk. Mint amilyen természetes az, hogy van levegőnk. Hiányukra akkor ébredünk rá, ha már nincsenek közöttünk.

Kazinczy Ferenc soha nem feledhető, bársonyos szavakkal tesz vallomást az édesanyákról:

„… kik embert szülnek és nevelnek,
Kik létünknek gyönge bimbait
Dajkálva őrzik forró keblöken,
S véröknek édes nedviből itatják.”

A költő vallomása fénylik, a gondolata örök, az emberiséggel egyidős. Köszöntsük mi is édesanyánkat e jeles ünnep alkalmából: szép szóval, virággal, szívből fakadó szeretettel, a gondfelhők elűzésének tiszta szándékával! Ők igazán megérdemlik.

Általában májusra esik pünkösd ünnepe, mely a húsvét függvényében mozgó ünnep. Pünkösdöt a keresztény egyház a húsvétot követő ötvenedik napon ünnepli annak az eseménynek emlékére, amikor a Szentlélek megjelent az apostolok előtt. A keresztény ünnephez számos ősi tavaszi hagyomány kapcsolódik. Például: egy bizonyos időre általában lovasversennyel választották meg a pünkösdi királyt. Ez a dicsőség egy esztendeig tartott. Ez alatt az idő alatt a pünkösdi király minden mulatságra, lakodalomba hivatalos volt, a kocsmában ingyen ihatott.

A Csallóközben pünkösdkor volt a legényavatás. A tizennyolc éves legények, ha teljes jogú legényekké kívántak válni, öt liter bort fizettek, és választottak maguknak az idősebb legények közül keresztapát. Ezek után már eljárhattak a kocsmába, a mulatságokra és ettől kezdve udvarolhattak a lányoknak.


Nyustyin Ferenc

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.05.10.

NB1: második helyen végzett az ipolysági Urblík József csapata

Urblík József (Puskás Akadémia) az éremátadás után (fotó: Gáspár Ákos) A Puskás Akadémia FC hazai pályán 5-0 arányban…

2021.05.11.

Nem fejezik be az őszi fociidényt

Illusztrációs felvétel (facebook.com) A szurkolók nagy része örült annak, hogy május végén folytatódhatnak az alacsonyabb osztályú labdarúgó bajnokságok.…

2021.05.09.

Amikor a babától várjuk a megoldást…

Mi, nők képesek vagyunk halálosan szerelmesek lenni. Ilyenkor aztán mindent, még a lehetetlent is megtennénk azért, hogy választottunk…

2021.05.12.

Magyar Templom-felújítási Program: Kárpát-medence-szerte 1800, a Felvidéken 101 szentélyt újítanak fel

A magyar kormány támogatásával folytatódik az anyaország és a Kárpát-medence egyházi épített örökségének megújulása. A Magyar Templom-felújítási Program…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb