Hirdetés

Május talán az év legszebb hónapja. Nekem mindenképpen az. A költők és a néphit szerint május a fiatalság, a szerelem, a tavasz beteljesülésének, a természet évenkénti megújulásának és az életörömnek az időszaka.

Május első vasárnapja: ANYÁK NAPJA. Ezen a napon az édesanyákra emlékezünk. Azokra, akiknek lelki szemeink előtt megjelenik minden bíró, munkában meggyötört alakjuk. Arcuk pirospozsgás, de mosolygós szemük mélyén mindig van valami rejtett szomorúság. Talán soha nem kaptak annyi szeretetet, amennyi minket szerető gondoskodásukért járt volna! Ők csak élnek, dolgoznak értünk. Létünk, életünk, mindig kéznél fekvő segítségük, mindenre kiterjedő gondoskodásuk természetes nekünk. Mint amilyen természetes az, hogy van levegőnk. Hiányukra akkor ébredünk rá, ha már nincsenek közöttünk.

Kazinczy Ferenc soha nem feledhető, bársonyos szavakkal tesz vallomást az édesanyákról:

„… kik embert szülnek és nevelnek,
Kik létünknek gyönge bimbait
Dajkálva őrzik forró keblöken,
S véröknek édes nedviből itatják.”

A költő vallomása fénylik, a gondolata örök, az emberiséggel egyidős. Köszöntsük mi is édesanyánkat e jeles ünnep alkalmából: szép szóval, virággal, szívből fakadó szeretettel, a gondfelhők elűzésének tiszta szándékával! Ők igazán megérdemlik.

Általában májusra esik pünkösd ünnepe, mely a húsvét függvényében mozgó ünnep. Pünkösdöt a keresztény egyház a húsvétot követő ötvenedik napon ünnepli annak az eseménynek emlékére, amikor a Szentlélek megjelent az apostolok előtt. A keresztény ünnephez számos ősi tavaszi hagyomány kapcsolódik. Például: egy bizonyos időre általában lovasversennyel választották meg a pünkösdi királyt. Ez a dicsőség egy esztendeig tartott. Ez alatt az idő alatt a pünkösdi király minden mulatságra, lakodalomba hivatalos volt, a kocsmában ingyen ihatott.

A Csallóközben pünkösdkor volt a legényavatás. A tizennyolc éves legények, ha teljes jogú legényekké kívántak válni, öt liter bort fizettek, és választottak maguknak az idősebb legények közül keresztapát. Ezek után már eljárhattak a kocsmába, a mulatságokra és ettől kezdve udvarolhattak a lányoknak.


Nyustyin Ferenc

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.09.26.

Generációk ha találkoznak… őszi fesztivál Zselízen

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc Bár nem éppen meleg őszi napsütésben, de aktív közösségben és jó hangulatban telt a…

2022.09.29.

Erős listát állított Zselízen a Szövetség, Juhász András polgármesternek nincs kihívója

Fotó: Csonka Ákos/Felvidék.ma Ugyan nem teljes 12 fővel, csak kilenccel, de erős jelöltekkel és komplex programmal vág neki…

2022.09.29.

Apa, Anya, Pia – a Komáromi Jókai Színházban

Szeptember 30-án (pénteken) 19 órai kezdettel látható a Komáromi Jókai Színházban Lucskay Róbert–Forgács Miklós–Czajlik József Apa, Anya, Pia…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb