Nehezen viseled a bezártságot? Unatkozol? Úgy érzed, megőrülsz a karanténban? Lazíts, engedd el magad! Készíts textilzsákot, mutatjuk, hogyan!

Hozzávalók:

  • pamutvászon (de bármilyen újrahasznosított,
  • anyagból készülhet, pl. régi ágynemű, használt ruha, stb…),
  • olló, vasaló, gombostűk,
  • varrógép (de kézzel is megvarrható),
  • zsinór.

Mielőtt elkezdjük kiszabni a zsák elemeit, vasaljuk ki az anyagot. Ideális esetben először mossuk is ki, hogy az anyag be legyen avatva, ugyanis első mosás után a textilek akár 5-10 %-kal is összezsugorodhatnak.  

4 db elemet szabunk ki, két téglalap a zsák része (jelen esetben 33 széles x 40 cm hosszú), 2 kisebb téglalap a zsinór bújtató része, amelynek szélessége 2 cm-rel rövidebb a zsák méretétől, tehát 31 cm x 9 cm. Bármilyen nekünk tetsző méretet készíthetünk, ez most egy bölcsis vagy ovis zsák mérete.

Először varrjuk meg a zsinórt bújtató részt: a két kisebb téglalap oldalait tisztázzuk el cikk-cakk öltéssel. Kimérünk alulról és felülről is 3-3 cm, ezeket a részeket kell levarrnunk, a belső 3 cm szabad marad, itt fog futni a zsinór.

A zsák összevarrása következik: az alapokat tegyük egymásra úgy, hogy az anyag színe nézzen kifelé és varrjuk össze, majd vágjuk le a varrás mentén az anyagot úgy, hogy kb. fél-fél cm maradjon.  A varrás széleket vasaljuk le, és varrjuk le belülről is.

Tegyük egymásba az alapot és a bújtatót. A varrott széleket helyezzük egymáshoz, és úgy haladjunk körbe Az alap a szín oldalával legyen kifelé, a bújtató színe az alap belseje felé néz. Varrjuk körbe.

A bújtató szélét kb. 1 cm szélességben vasaljuk le, és hajtsuk vissza az alapra egészen a varrásig. Varrjuk le, és vasaljuk meg.

Mérjük ki mennyi zsinór kell hozzá. Ebből kettő kell majd, mert két oldalról zsinórozzuk, hogy könnyebb legyen összehúzni. Egy biztostűvel húzzuk be a zsinórokat mindkét oldalról.

Ha elkészült, vasaljuk le a varrásokat, pakoljunk bele és használjuk!


Szöveg és fotók: Drab Melinda
www.tetoalatt.blogspot.sk

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb