Van az otthonunknak egy része, egyfajta varázslatos hely, mely őrzi az otthon melegét, „őrzi a tüzet“. Nemcsak a főzés és étkezés helye, de közösségi funkciót lát el, a konyha és a konyhaasztal összetartja a csaaládot, és napjaink igényei teljesen jogosan megkívánják a konyha integrálását a nappaliba.

(pixabay.com)

Ha definiálni szeretném az amerikai konyha fogalmát, akkor azt mondanám, hogy a hagyományostól eltérően – a lakótérrel egybenyitott helyiség. A nappalihoz, vagy az étkezőhöz általában egy pulttal kapcsolódik, gyakran alkalmazzák új építésű lakásoknál.

Van aki rajong érte, van aki a zárt konyhát részesíti előnyben. Az „amerikai konyha“ praktikus és látványos, de csak akkor, ha jól van kialakítva és berendezve. Kisebb lakásokban nagy előnnyel járhat a térkihasználásban, és igazán nagyszerű enteriőrök jöhetnek létre a konyha-nappali párosításával. Persze attól, hogy kicsi, nem kell zsúfoltnak lennie, itt is tartsuk szem előtt hogy a kevesebb több.

Az amerikaiak mániája a konyhasziget és a reggelizőpult, viszont ez nagy teret igényel.  Az ilyen kialakítás még a díszletszerű, nagyon nagyvonalú berendezést is megengedi, de általában az egybenyitott terekbe letisztult vonalú, szinte észre sem vehető konyhabútort ajánlanék.  Ha kevésbé hangsúlyosnak szánjuk a konyhát, akkor válasszunk azonos színű bútorokat, esetleg összekötő pult helyett építsünk pengefalat.

(pixabay.com)

Az étkező kialakítása kulcsfontosságú, ezért figyeljünk oda a részletekre is mint pl. a világítás – egy étkezőasztal fölé belógatott lámpa ideális megoldás. Mivel minden „szem előtt“ lesz a háztartási gépeket lehetőség szerint építsük be, és esztétikai szempontból előnyös lehet, ha a konyhai berendezés nappali bútor hatását kelti.

Még mielőtt egy ilyen konyha kialakításába kezdenénk, mindnképpen érdemes átgondolnunk főzési és étkezési szokásainkat, és rendrakási hajlandóságunkat (!), mert ugye az ilyen konyha a lakás ékessége, dísze lesz,  és nagyon meg fogja határozni otthonunk stílusát.

Mikor ne tervezzünk amerikai konyhás nappalit?

Ha hajlamosak vagyunk szétpakolásra, és gyakran „szalad a konyha“,

Ha gyakran főzünk nehéz, és zsíros ételeket (a függöny, vagy a kapané kárpitja hajlamos átvenni az ételek illatát),

Ha a konyhában más stílusra vágyunk mint a nappaliban (bár előny, ha az adott stílus végigvonul az egész lakáson),

Ha az alaprajz ezt nem teszi lehetővé (pl. a bejárattól messzebb helyezkedne el a konyha, és a bevásárlással végig kellene cipekedni az egész lakáson).

www.tetoalatt.blogspot.com

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb