A retro stílus méltán híres vagány hangulatáról, erőteljes színvilágáról, ezért is a fiatalok és a lázadók kedvelt stílusirányzata. Nagy előnye, hogy egyes retro darabokkal remekül fűszerezhetünk egy minimál, modern, de akár egy vintage enteriőrt is. Az 1950-es években készült ikonikus design darabok újra fénykorukat élik, ezért sokan vadásznak vagy az eredeti, vagy az elég drága utánzatokra.

(pixabay.com)

Színek és minták

Vidám, élettel teli, játékos, humort idéző színvilág. Narancssárga, meggypiros, mustár sárga, rózsaszín, napsárga, menta zöld, kék, kivi zöldek, ciklámenek. Nem hiányzik a fekete, fehér illetve mélybarna árnyalat sem. A minták terén a geometriai minták, virágok, körök, hullámok, kockák, csíkok jellemzőek, és megjelennek az egymásba érő három-és nyolcszögek.

Forma – és anyagvilág

Formavilágában szakít a letisztult minimál stílussal, helyette a gömbölyded, áramvonalas bútorok a jellemzőek. Nyomokban felfedezhető egyfajta sci-fi filmbéli futurisztikus vonás is, amely a retro darabokat igazán meghökkentővé teszi. A székek és asztalok sokszor egyetlen tölcsér alakú lábon állnak, vagy a fotelek és székek egy tojás vagy kagyló formáját idézik fel.

(pixabay.com)

Az anyagokat tekintve sajnos szinte semmi természeteset nem találunk, ennek viszont csak praktikus okai vannak. A könnyű tisztíthatóság miatt a bútorok gyakran fényes felületűek, megjelenik a műanyag, amely a formálhatósága miatt vált nagy favorittá a hatvanas években. Élénk szövetek, műbőr, plexi, lakkozott felületek, mind mind a retro stílus jellemzői.

A STÍLUS KEDVELT KIEGÉSZÍTŐI:

műbőr kanapé, fotelek

mintás párnák, függönyök

pop-art plakátok, poszterek, kollázsok

retro lámpabúra, hosszan belógó darabok

régi rádió, tv

játékos faliórák

designer futurisztikus fotelek és székek (Panton szék, Tojás fotel)

és minden, amit nagyszüleinktől örököltünk, bolhapiacon vagy a padláson találtunk.


Tovább a Tető alatt blogra.


nyitókép: pixabay.com

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb